Zelené stěny - nový trend v interiéru

Kateřina Halamová, 24. March 2016 Kategorie: Trendy

Obklopujete se rádi svěží zelení a hledáte zároveň zajímavý designový prvek do vaší domácnosti? Pozvěte domů přírodu a uděláte tak i něco pro své zdraví!

K pěstování rostlin v interiéru již není nutné využívat pouze a jenom běžné květináče. Současná floristika nabízí i jiné možnosti, jak do našeho života dostat svěží zeleň a vytvořit vkusnou a zároveň zajímavou dekoraci. S myšlenkou zelených stěn přišel jako první francouzský botanik a designér Patrick Blanc a svou práci prezentuje po celém světě. Nechte se inspirovat a nebudete litovat. 

Základem zelených stěn je pěstování rostlin pomocí hydroponie. Tento způsob spočívá v odstranění zeminy a jejím nahrazení jiným fixačním materiálem. Variant, které můžeme využít, je více. V případě pěstování rostlin v nádobách můžeme využít keramzit, štěrk nebo perlit. Další variantou je zhotovení speciální konstrukce, skládající se z kovového rámu, PVC fólie a vrstvy zahradnické plsti. Ke konstrukci je napojena síť trubek, které zajišťují výživu rostlin a vytváří uzavřený okruh. Přebytečná vláha je zachycena v odtokovém kanálu, odkud je opět přiváděna do systému. Jednodušší variantou, kterou zvládne opravdu každý sám, je využití speciálních rámů, které se naplní rašelinou. Tento substrát dokáže dokonale udržovat vláhu a poskytuje rostlinám potřebný komfort.

Zelené stěny jsou nejen krásné, ale přináší i řadu výhod. Nesporné pozitivní dopady pocítí  alergici, kteří jistě ocení odstranění zeminy obsahující různé plísně. Zelené stěny navíc pohlcují škodliviny, které se do vzduchu uvolňují z umělých materiálů, jako jsou plasty, linolea či barvy. A samozřejmostí je i produkce kyslíku, díky které dochází ke zlepšování kvality vzduchu, který dýcháme. Mimo dopadů na zdraví, dochází i ke zlepšení zvukové izolace místnosti. Rostliny dokáží pohlcovat zvuk a výsledkem je celkové zlepšení akustiky daného prostoru. Výhodný může být tento způsob pěstování rostlin i pro lidi, kteří jsou často na cestách nebo mají s běžnou péčí o rostliny problémy. Riziko vyschnutí nebo naopak přelití je mnohem nižší než u běžného způsobu pěstování.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.archvegetal.cz, hobby.idnes.cz, www.ceskatelevize.cz

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty