Bydlení podle Feng-Shui

Kateřina Halamová, 25. May 2016 Kategorie: Trendy

Pokud plánujete stavbu domu nebo třeba jen oživení interiéru, hlavním kritériem by vždy měl být dobrý pocit z nově vzniklého prostoru. K takovému výsledku vám může pomoci i využití filosofie Feng-Shui, která je postavená na celkové harmonii. Pokud tedy máte rádi věci mezi nebem a zemí, nechte se inspirovat.

Věda o životě v harmonii

Feng-Shui je tradiční čínské učení, které se zabývá především harmonickým vztahem člověka a jeho prostředí. Každý prostor prostupuje tzv. energie čchi, která s sebou přináší zdraví, štěstí, lásku, harmonii, bohatství a inteligenci. Pokud v našem domově vytvoříme bariéry, které jejímu proudění zabrání nebo nám je nevhodnými prvky v domě dokonce odváděna pryč, může se tento negativní stav projevit zhoršením zdraví, vztahů či únavou

Učení Feng-Shui pracuje s přírodními prvky, kterými jsou dřevo, voda, oheň, kov a země. Velký význam zde hraje i správné použití barev a orientace podle světových stran. Jedná se o velmi složitou disciplínu, která vyžaduje roky zkušeností a pokory, proto se laikům příliš nedoporučuje, pouštět se do aplikace svépomocí. Nicméně existuje několik obecných rad, které lze využít vždy a napravit tak alespoň hlavní nedostatky. Pro komplexní posouzení však vždy využijte služeb odborníků.

Než začneme stavět

Pokud jsme teprve ve fázi přípravy plánu nového domu, můžeme již nyní využít hlavní myšlenky tohoto učení. Mezi ty patří například správné vytvoření půdorysu. Ten by měl být pokud možno pravidelný, ideálně ve tvaru čtverce či obdélníku, jelikož atypické tvary zabraňují vzniku harmonie. Důležité je taktéž správné zvolení velikosti místnosti tak, aby odpovídalo předpokládanému počtu obyvatel a zaručovalo dostatek prostoru a zároveň prostory působily útulně. Myslete též na správnou orientaci podle světových stran – na sever je dobré orientovat technické prostory, na jih místnosti, které spadají do hlavní obytné zóny a východ a západ patří pracovnám či dětským pokojům. Zásadní může být i vzájemné postavení místností. Naprosto nevhodné je například umístění toalety proti vstupním dveřím, jelikož energie, která vstupuje dovnitř, okamžitě odchází spolu s největší odpadní rourou v domácnosti. Stejně funguje i zrcadlo, které energii okamžitě odráží ven ze dveří. 

Uspořádání interiéru hraje zásadní roli

Hlavním pravidlem je udržování čistoty a pořádku, které spočívá mimo jiné i v odstranění nepotřebných a nepoužívaných věcí. Co se týče jednotlivých místností v domě, snažíme se o harmonii využitých materiálů a prvků – v kuchyni například není vhodné umisťovat sporák do blízkosti dřezu, jelikož dochází ke vzájemné opozici prvku ohně a vody. Správně orientovaný by měl být i nábytek, například židle či sedací soupravu nikdy neumisťujte zády ke vstupním dveřím. Stejně tak postel by neměla být v bezprostřední blízkosti okna či dveří, na dveře bychom z postele měli vždy vidět a za hlavou bychom měli mít pevnou oporu například v podobě zdi.

Podobných pravidel však existuje celá řada a pouze komplexním plánem můžeme vyřešit případné problémy v životě. Pokud však i malá úprava přinese dobrý pocit, byl hlavní účel splněn.

Zdroje: www.feng-shui.wbs.cz, www.homepix.cz, www.harmonizace.com

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty