Využití dešťové vody na zahradě i v domácnosti

Kateřina Halamová, 13. June 2016 Kategorie: Trendy

Možná vás překvapí, že podíl sladké vody tvoří z celkového objemu vody na planetě necelá 3 %. Trend posledních let navíc ukazuje, že vysoké letní teploty s sebou nesou stále častěji problémy se suchem, které se projevují jak na zemědělské úrodě, tak na našich zahradách. Stále více lidí si proto klade otázku, jak s vodou lépe hospodařit a zda je skutečné nutné zalévat trávník pitvou vodou nebo ji dokonce splachovat odpadní rourou. Máme ale jiné možnosti?

Varianty pro každý dům i zahradu

Začít může každý a v první fázi stačí celkem málo. Pokud máte zahradu a provádíte pravidelné zalévání květin, zeleniny či trávníků, pořiďte si pro začátek větší nádobu, do které svedete veškeré okapy z vaší střechy. Využít můžete klasické sudy nebo větší akumulační nádrže, kterých je na trhu velké množství.

Pokud byste však uvažovali o sofistikovanějším řešení, které umožňuje širší využití zachycené vody, je třeba vybrat některý z komplexních systémů. Variant, které lze využít je více a záleží pouze na vašem uvážení, v jakém rozsahu se rozhodnete dešťovou vodu využít.

Když už sudy nestačí

Pokud vám stačí využití na zahradě, které vám přinese možnost pravidelného zalévání, mytí vozidel či napouštění bazénu, pak je ideální volbou instalace podzemní akumulační nádrže doplněné čerpadlem a jednoduchou filtrací, která zabrání vniknutí velkých nečistot, jakou jsou listy apod. Jiná úprava není nutná a vstupní investice jsou tak celkem minimální vzhledem k návratnosti. Využití je pohodlnější než v případě klasických sudů, zachytíte daleko větší množství vody a nádrže zapuštěné pod zemí neruší estetický dojem vaší zahrady. 

Ušetřete až 50 % nákladů za vodu

Ideálním případem je ale využití plnohodnotného systému, který vám dokáže ušetřit nemalé náklady na provoz vaší domácnosti. Statistiky uvádí, že až 50 % spotřebované pitné vody v domácnostech, by bylo možné nahradit vodou užitkovou. Krom výše uvedených případů využití užitkové vody v zahradě se jedná o splachování toalet, praní prádla či běžný úklid, což jsou navíc všechno případy, pro které se měkká a chemicky neupravená voda hodí daleko více, než drahá voda z vodovodu. Pokud se proto rozhodnete pro tuto variantu, sáhněte po některém automatickém systému, který dokáže řídit zdroje vody, které aktuálně využívá. Systém funguje na principu oddělených okruhů, kde jedny trubky vedou vodu pitnou a druhé vodu užitkovou. Pokud dojde k vyčerpání dešťové vody z akumulační nádrže, systém automaticky doplní oběh vodou pitnou. Je pochopitelné, že tyto pokročilé systémy již vyžadují určitou čistotu užitkové vody a proto jsou opatřeny dostatečnou filtrací

Ať už zvolíte jakoukoliv z výše uvedených možností, věříme, že úsporu financí skutečně pocítíte. Navíc vás bude hřát dobrý pocit, že děláte něco i pro životní prostředí.

Zdroje: www.asio.cz, www.stavcentrum.cz

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty