Při zastínění interiéru pomohou závěsy i žaluzie

Kateřina Halamová, 15. July 2016 Kategorie: Trendy

Léto je v plném proudu a naše domácnosti se vlivem slunečních paprsků často mění v rozehřátou pec. Více než kdy jindy tak roste potřeba kvalitního zastínění, které bude nejen designovým doplňkem, ale bude i náležitě plnit svou funkci. A tak přichází věčná otázka – je lepší vybrat závěsy nebo žaluzie? Jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Obě varianty mají své klady i zápory a záleží tak na osobní preferenci každého z nás. Podívejme se na ty nejzásadnější argumenty, které vám pomohou v rozhodování.

Závěsy jako věčná klasika

Historie závěsů sahá až neuvěřitelně daleko. První závěsy, které měly zastiňujícídekorační charakter, se objevují již ve starém Egyptě. Další rozmach pak přineslo starověké Řecko, kdy byly závěsy různě řaseny a skládány a tvořily výrazný prvek interiéru. Jejich vzory byly navíc sladěny s ostatními látkami v místnosti nebo dokonce s oděvem majitele. 

A obliba je i nyní stále veliká. Nespornou výhodou je, že vhodně zvolený závěs dokáže doladit a pozvednout celkový vzhled místnosti. Možnosti materiálů a vzorů jsou obrovské, můžeme tak volit jak výraznější, které zaujmou a vytvoří dominantní prvek v místnosti, nebo nadčasové jednoduché vzory či barvy, které pouze doladí celkovou atmosféru. Dalším přínosem je, že jejich použitím dochází k zútulnění prostoru a pocitu zabydlení. Tento efekt je znát zejména u místností s vysokým stropem, kde není koberec.

Krom vzhledu ale splní dokonale i zastiňovací účel. S ohledem na výsledek volte použitý materiál a to především jeho tloušťku a barvu. Tmavší odstíny a hrubší látky zajistí nižší propustnost slunečních paprsků, důležité je proto vybírat i podle orientace daného okna

Použití závěsů s sebou ale nese i určitá negativa. Tím nejzásadnějším je nevhodnost jejich použití v domácnostech alergiků. Pomáhají totiž v místnosti zadržovat prach, roztoče a pyly. Pro někoho tak může být problémem i jejich pravidelná údržba v podobě praní a žehlení, obzvlášť pokud se jedná o větší plochy. Určitou komplikací je i jejich samotná instalace, která vyžaduje zakoupení a montáž garnýží.

Žaluzie vedou svou jednoduchostí

Podstatně novější variantou zastínění jsou pak žaluzie. Jejich masivní rozmach začal až v devadesátých letech minulého století a od té doby se staly oblíbenou variantou především v moderních interiérech.

Jejich největší výhodou je jednoduchá montáž a snadná údržba. Není potřeba instalovat garnýže a vybrat vhodnou variantu je možné do téměř všech typů oken a či balkónových dveří. Roste i nabídka barev a vzorů, takže není problém ani sladění s interiérem. Zajímavou možností jsou i dřevené nebo bambusové varianty, které mohou být kompromisem, pokud vaše domácnost není ryze moderní a přesto preferujete žaluzie před závěsy.

Pokud tedy žaluzie sedí vašemu vkusu i interiéru, najít jejich nevýhody je skutečně těžké. Nejčastějším protiargumentem tak zůstává, že nejsou ve srovnání se závěsy dostatečně dekorativní. To už je ale na posouzení každého jedince. 

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.living.cz, www.bety.cz, www.studiojkt.cz

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty