Objemy hypoték přesáhly 20 miliard, zájem je obrovský

David Makovský, 12. July 2016 Kategorie: Hypotéky

V poslední době se stává tradicí, že se na hypotečním trhu posune hranice nějakého rekordu. Květnové rekordně nízké úrokové sazby hypoték tak už nikoho nepřekvapí. Ty dosáhly nového průměrného minima, a to 1,89 procenta. Kromě toho padl rekord i v objemech, lidé si půjčili více než 20 miliard korun.

Podle nejnovější statistiky Fincentra Hypoindex se rekordní úroky dostaly v květnu na 1,89 procenta. Opět se tak prodloužilo období, ve kterém sazby padají stále dolů. Momentálně zaznamenáváme pokles více jak půl roku. Ukazatel Fincentrum Hypoindex sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték v České republice bez ohledu na dobu fixace od roku 2003. Údaje vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Ještě jeden rekord v květnu padl. Nízké úrokové sazby přilákali do bank 10 831 klientů, což je o skoro dva tisíce lidí více než v dubnu, ale především byl překonán počet lidí z června minulého roku, kdy bylo uzavřeno 10 794 smluv.

Čím více lidí, tím větší objem. V květnu si lidé sjednali hypoteční úvěry v celkovém objemu za 20,702 miliardy korun. Poprvé tak byla překonána hranice 20 miliard, která se ještě nedávno zdála jako nedosažitelná. Průměrně si lidé půjčovali 1 911 376 korun, což sice není rekord, ale nebylo k němu daleko.

Co na to ČNB? 

Podle České národní banky přitom přibývá lidí, kteří mohou mít problémy se splácením hypotéky. Nízké úrokové sazby využívá mnoho klientů, kteří by si jinak v žádném případě nepůjčili. Aby se alespoň částečně zabránilo problémům se splácením, výše hypotečního úvěru by například nově neměla přesáhnout 95 procent hodnoty nemovitosti.

Dostupnost hypotečního financování je nyní na vrcholu, s podzimem se však očekává postupné zpřísňování a zpomalení úvěrového boomu. 

Zdroje: www.hypoindex.cz, byznys.ihned.cz, finance.idnes.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty