Nájem nebo hypotéka?

Kateřina Halamová, 30. March 2016 Kategorie: Hypotéky

Snad každý z nás si již někdy položil důležitou otázku – nájem nebo bydlení ve vlastním? Pokud je pro vás toto dilema aktuální vzhledem k vaší životní situaci, pokusíme se vám přinést ty nejdůležitější argumenty, které je nutné brát v potaz.

V otázce vlastního nebo pronajatého bydlení má většina Čechů jasno. Průzkum nezávislé výzkumné agentury Data Collect z roku 2015 přinesl jednoznačné výsledky - až 94 procent dotázaných preferuje bydlení ve vlastním bytě či domě. Je ale tato varianta skutečně výhodou pro všechny?

Bydlení ve vlastním

Ideální variantou, o které většina lidí sní, je dostat nemovitost darem nebo díky dědictví. Málokomu se však tento sen podaří a mnohem častěji tak nastupuje situace, kdy je nutné pořídit si vysněnou nemovitost za vlastní či půjčené finanční prostředky. Nejčastější variantou se tak stává hypotéční úvěr, který následně splácíme dlouhou část našeho produktivního života. Odměnou nám je fakt, že investujeme do vlastního, zabezpečujeme se na stáří a s nemovitostí navíc můžeme nakládat podle našich představ. Nemusíme se bát nečekaného vystěhování ani náhlého zvýšení nájemného – výše hypotéky je pevně stanovena zvoleným fixačním obdobím. Mezi hlavní rizika pak patří strach, že nebudeme schopni hypotéku splácet z důvodu ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci. Tyto situace lze však většinou řešit vhodnou pojistkou a nezbytnou finanční rezervou.

Určitou nevýhodou je dále zhoršení flexibility – přestěhovat se najednou není tak jednoduché, jako v případě pronajatého bydlení. 

Nájem

Možnost rychlé změny je pak hlavní výhodou bydlení v pronájmu. Volbu bydlení můžeme častěji a jednodušeji přizpůsobovat aktuálním potřebám. Není problém přestěhovat se do jiné části města nebo dokonce republiky kvůli změně zaměstnání, vyměnit byt za menší v případě poklesu příjmu nebo naopak za větší, pokud čekáme, že se domácnost rozroste o další členy. Díky těmto změnám můžeme ušetřit nemalé finanční prostředky. Další úsporou bývají náklady za údržbu nemovitosti a potřebné opravy, které jdou většinou na vrub majitele.

Mezi zjevné nevýhody pak patří nemožnost úpravy nemovitosti bez předchozího schválení majitelem a nejistota, jestli nám bude prodloužena nájemní smlouva nebo nedojde ke zvýšení nájemného. Pocit svobody je tak vykoupen větší nejistotou a skutečností, že po ukončení nájemného odejdeme z bytu s prázdnýma rukama.

Zdroje: www.denik.cz, finance.idnes.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty