Blíží se topná sezona. Jste připraveni?

Kateřina Halamová, 14. October 2016 Kategorie: Rady

Klesající teploty posledních dní znamenají jediné – topná sezona je opět tady. Aby však bylo vytápění domácnosti efektivní, je potřeba věnovat mu dostatečnou pozornost. Ušetříte tak nejen peníze, ale vyhnete se i strachu ze zbytečného požáru a dalších závažných nepříjemností.

Zkontrolujte kotle všeho druhu

Vyhláška č. 194/2007 Sb., která stanoví pravidla pro vytápění, stanovuje začátek topné sezony vždy na 1. září s tím, že musí zároveň klesnout průměrná denní teplota po dobu dvou dnů ke 13 °C. Mnohé domácnosti, které nejsou napojené na topnou soustavu velkých tepláren, však zahajují vytápění ještě dříve. Různé způsoby vytápění si tak žádají různý přístup k údržbě.

Vlastníte-li plynový kotel, pak je doporučeno provést každý rok kontrolu servisním technikem. Pokud je vaše zařízení navíc v záruce, může být tato kontrola dokonce podmínkou pro její případné uplatnění. V každém případě vám však kontrola a seřízení zajistí úsporný provoz a prodlouží životnost vašeho zařízení. 

Pokud vytápíte kotlem na tuhá paliva, může se stát, že je pro vás revize dokonce povinná ze zákona. Nově totiž platí Zákon o ochraně ovzduší, který stanovuje u kotlů s příkonem od 10 do 300 kW povinnost provést jednou za dva kalendářní roky kontrolu technického stavu certifikovaným kontrolorem. 

Pozornost věnujte i komínu a radiátorům

Zapomenout byste neměli v žádném případě ani na komín. Pravidelné čištění můžete provádět i sami, doporučuje se ale jednou za čas pozvat i odborníka, který provede důkladné vyčištění a zhodnotí technický stav komínu. Tyto kontroly slouží jako velmi důležitá prevence vzniku požáru. Nánosy zbytků spalin totiž mohou dosáhnout skutečně vysoké teploty a při vzplanutí se pak oheň rozšíří přes střechu do celého domu. Pokud k takové události dojde, potvrzení o pravidelné údržbě komína poslouží jako důležitý doklad při uplatnění pojistky

Důležitou součást systému pak tvoří samotné radiátory. Zkontrolujte, zda neprotékají a nejsou na nich zrezlá místa a případné vady odstraňte. Dále proveďte odvzdušnění a zkontrolujte tlak vody v systému. Na závěr vyzkoušejte všechny hlavice, zda se bez problémů protáčejí a bude tak možné regulovat teplotu v místnosti. 

Zdroje: vytapeni.tzb-info.cz, www.hzscr.cz, www.topsrovnani.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty