Znečišťovatele ovzduší čekají pokuty

Kateřina Halamová, 11. October 2016 Kategorie: Legislativa

Topná sezona se blíží a spolu s ní i obavy některých lidí, co budou jejich sousedé opět vypouštět do vzduchu. Zapáchající temný kouř stoupající z komína ve vaší bezprostřední blízkosti totiž dokáže nejen znepříjemnit každodenní život, ale nese s sebou i značná zdravotní rizika. Novela zákona o ovzduší tak slibuje účinnou pomoc v podobných případech.

Přísnější podmínky i hrozba přímých kontrol

Hlavním cílem novely je podle Ministerstva životního prostředí posílení ochrany čistoty ovzduší a tím i lidského zdraví před znečišťujícími látkami. Mezi nástroje, které mají tento cíl zajistit, patří například zpřísnění imisních limitů pro jemné prachové částice nebo pružnější a efektivnější vyhlašování smogových situací. V neposlední řadě je to i nejvíce diskutovaná možnost přímých kontrol kotlů provozovaných v domácnostech. Současná legislativa sice zahrnuje zákaz spalování odpadu a určuje emisní parametry pro domácnosti, praktické vymáhání těchto pravidel je téměř nemožné. 

Novela zákona tak nově počítá s povinností provozovatelů spalovacích zdrojů v domácnostech umožnit pověřených osobám přístup ke zdroji, jeho příslušenství a k používaným palivům za účelem provedení kontroly. Při prvním podezření bude provozovatel písemně upozorněn a patřičně poučen, kontrola pak bude provedena na základě opakovaného podezření úřadu, že provozovatel porušuje daný zákon. Pokud se podezření potvrdí, znečišťovatele bude čekat až padesátitisícová pokuta. Stejné to bude i v případě, kdy provozovatel neumožní provedení kontroly. 

Kritici hájí soukromí domovů

Ačkoliv novela prošla již třetím čtením v poslanecké sněmovně a míří do Senátu, stále má mnoho odpůrců a to zejména v řadách opozičních politických stran. S kontrolami v domácnostech nesouhlasí TOP 09 ani ODS a plánují dokonce napadnutí novely u Ústavního soudu z důvodu narušení domovní svobody. Zcela v souladu se současnou podobou nejsou ani koaliční lidovci, pro které jsou přímé kontroly taktéž nepřijatelné. 

Mezi hlavní obavy, krom narušení soukromí, patří i možnost vzniku sousedské šikany. Podnět ke kontrole totiž budou moci podávat lidé z okolí znečišťovatele a ve vyrocených případech by si tak mohli řešit vzájemné konflikty. 

Ideální variantou je podle kritiků zajištění odběru vzorků bez nutnosti vniknutí do domácností. Posloužit by měly například drony, které by odebraly vzorky kouře přímo nad podezřelým komínem. Podle ministerstva ale nejsou tyto metody zatím dostatečně spolehlivé. 

Zdroje: zpravy.aktualne.cz, www.mzp.cz, www.enviweb.cz

← Zpět do kategorie Legislativa

Nejnovější developerské projekty