Program 150 – výhodný úvěr na rekonstrukci bydlení pro mladé

Kateřina Halamová, 2. June 2016 Kategorie: Legislativa

Pokud přemýšlíte o modernizaci či rekonstrukci vašeho domu či bytu a stále nevíte, jaké zvolit financování, představíme vám jednu ze zajímavých možností. Jedná se o Program 150, který je určen mladým lidem do 36 let.

O co se jedná a komu je program určen

Program 150 je financován Státním fondem rozvoje bydlení (SFRB), který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Jeho rozpočet pro rok 2016 tvoří 50 mil. Kč a částka na jednoho žadatele je omezena na 150 000 Kč. Žadateli mohou být manželé nebo samoživitel/samoživitelka, kteří v roce podání žádost nedosáhnou věku 36 let. 

Mezi základní parametry úvěru patří úroková sazba 2% p.a. po celou dobu splácení, které je omezeno horní hranicí 10 let. Úvěr však lze kdykoliv předčasně splatit. Žádost o úvěr je nutné podat písemně (osobně či poštou) na pracovištích SFRB, která naleznete v Praze a Olomouci. Po provedení kontroly účelu stavebních úprav podle podmínek programu dochází k zamítnutí či schválení žádosti, a pokud je v programu dostatek financí, je žadatelům odeslána úvěrová smlouva. Lhůta na proces od podání žádosti do jejího schválení je stanovena na 60 dnů. Počítejte s tím, že pro schválení budete potřebovat ručitele ve věku do 55 let jehož minimální průměrný čistý příjem za poslední 3 měsíce dosahoval alespoň 10 000 Kč.

Na co můžete peníze využít

Sumu ve výši maximálně 150 000 Kč lze čerpat na opravy a modernizace bytů a domů v osobním vlastnictví žadatelů a to zejména na následující práce:

Na co lze peníze z programu 150 využít:

 Připojení k veřejným sítím  plyn, elektřina, voda, kanalizace
 Opravy pláště budovy  obvodový plášť, střecha, balkon, okna, okapy, žaluzie
 Rozšíření bytu o další místnosti  nikoliv však na vznik nové bytové jednotky
 Opravy nebo budování  WC, koupelny
 Opravy nebo výměna  ústřední vytápění a kotel, rozvody elektřiny, vody
 Pořízení a instalace  solární panely, tepelné čerpadlo, klimatizace
 Pořízení a instalace  kuchyňská linka, vestavěné spotřebiče, vestavěné skříně
 Modernizace vnitřního vybavení  např. dveře, podlahy, omítky

Zdroj: www.sfrb.cz

Počítejte s tím, že úvěr musí být vyčerpán nejpozději do jednoho roku od uzavření úvěrové smlouvy a doklady o čerpání financí na schválený účel pak musíte dodat nejpozději do 2 let. Splátka pak probíhá v pravidelných měsíčních intervalech od prvého měsíce po vyčerpání úvěru.

Další důležité informace a potřebné materiály najdete na internetových stránkách SFRB.

Zdroj: www.sfrb.cz, www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Legislativa

Nejnovější developerské projekty