Anketu o nejošklivější stavbu v Praze vyhrála budova Crystal na Vinohradech

David Makovský, 4. May 2016 Kategorie: Soutěže

Titul Skleněné peklo pro nejošklivější stavbu posledního čtvrtstoletí získala budova Crystal na Vinohradech. V anketě, kterou pořádalo sdružení Arnika, hlasovaly více než dvě tisícovky Pražanů. Kromě tohoto titulu se udílela i cena Pražský klenot pro nejvíce zdařilou stavbu, kterou získala Národní technická knihovna.

O Praze se říká, že je nejkrásnějším městem světa, matkou měst. Mnoho turistů každoročně přijíždí a obdivuje její skvosty, ale najdou se tu i budovy, které celkové image nepomáhají. Anketa o titul Skleněné peklo měla napovědět, kterou budovu vystavěnou za posledních 25 let Pražané nemají zrovna v lásce.

Nejošklivější stavbou se stala budova Crystal na Vinohradech, v těsném závěsu se umístil hotel Don Giovanni, který byl za nejošklivější moderní budovu považován v minulosti. Na třetí příčce se umístil komplex Quadrio ve Spálené ulici.

„Obecně se dá říci, že lidé příliš nevítají stavby, ze kterých necítí užitek. Mezi takové patří například velké kancelářské budovy, které slouží prakticky jen svým pracovníkům. Specifickým případem je pak stavba na místě, které si lidé zvykli využívat jinak. Domnívám se, že to se stalo v případě pozemku Quadria, který lidé po desetiletí využívali jako náměstí,“ říká k výsledkům Michal Křivohlávek, který se v Arnice věnuje územnímu plánování.

V žebříčku nejkrásnějších staveb o titul Pražský klenot se nejvýše umístila Národní technická knihovna, následována Tančícím domem a novým Trojským mostem.

Hlavním cílem projektu bylo vysledovat názory obyvatel hlavního města na nově vznikající tvář Prahy. Ta by se měla značně změnit podle nového metropolitního plánu, na kterém se usilovně pracuje. Podle něj by se měla určit nová pravidla, podle kterých se bude následujících 20 let stavět.

Zdroje: www.sklenenepeklo.org, www.arnika.org, bydleni.idnes.cz

← Zpět do kategorie Soutěže

Nejnovější developerské projekty