6 chyb, kterým se vyhněte při koupi nemovitosti

Kateřina Halamová, 14. June 2016 Kategorie: Rady

O tom, že poptávka po koupi nemovitostí roste, se již mluví nějakou dobu a realitní trh je touto skutečností výrazně ovlivněn. Sehnat byt již není tak jednoduché jako dříve, naopak prodávající mají situaci o něco jednodušší, než bylo zvykem v minulých letech. Dochází tak ke stavu, kdy je trh spíše na straně prodávajících. Jak s tím pracovat a jakých chybám se vyhnout vám poradíme na následujících řádcích.

Štěstí přeje připraveným

Proto je ve vašem zájmu co nejlépe zhodnotit výchozí situaci a do jednání o koupi nemovitosti vstupovat náležitě vybaven. Inspirovat se můžete seznamem 6 chyb, které kupující často dělají:

► Chyba #1: Smlouvání o ceně.

Získat výhodnější cenu je logickým přáním každého kupujícího. Pokud se ale pohybujete na trhu, kde je vysoká poptávka, můžete splakat nad výdělkem. Konkurence je veliká a prodávající nemá důvod jít s cenou dolů a vás tak mohou podobné snahy vyřadit ze hry.

► Chyba #2: Příliš dlouhé vyčkávání.

Stejně jako se nevyplatí jednat při koupi nemovitosti impulzivně, dlouhé otálení může být také na škodu. Může se tak stát, že vám vyhlídnutou nemovitost koupí někdo doslova před nosem a vy budete zase na začátku. Ve chvíli, kdy se rozhodnete, jaký typ nemovitosti hledáte, v jaké lokalitě a v jakém cenovém rozpětí a zároveň takovou nemovitost naleznete, jděte si za svým.

► Chyba #3: Nevyužívání služeb odborníků.

Šikovný realitní makléř vám může pomoci více, než si myslíte. Ačkoliv je u nás zvykem aktivně využívat pomoci makléřů spíše při prodeji, i na straně kupujícího má své opodstatnění. Vyzná se totiž na trhu lépe než vy a může tak být vhodným partnerem při vyjednávání.

► Chyba #4: Nedořešené financování.

Ve chvíli, kdy o koupi nemovitosti vážně uvažujete, je dobré vyřešit i otázku jejího financování. Obzvlášť pokud nedisponujete vlastními zdroji a plánujete pořízení hypotéky, je dobrá příprava v dostatečném předstihu. Krom klasického prověření, na jakou výši hypotéky dosáhnete, se vyplatí i zařízení předhypotečního úvěru. Zvýší to vaši důvěryhodnosti i v očích prodávajícího, což se v případě konkurence počítá. 

► Chyba #5: Nepřipravenost na nabídkovou válku.

Velmi nepříjemnou situací, která může nastat, je tlak na zvýšení ceny nemovitosti v případě většího počtu vážných zájemců. Abyste se vyvarovali tomu, že v důsledku stresu překročíte váš maximální rozpočet, zkuste s touto variantou počítat již od začátku a nechat si určitý manipulační prostor.

► Chyba #6: Nedostatečné poučení z vlastních chyb.

Nezoufejte, pokud hned první obchod nevyjde. Ačkoliv máte pocit, že lepší dům či byt neseženete, není to tak a pravda může být taková, že hned další nemovitost zdaleka předčí tu původní. Každopádně se zkuste poučit, kde jste mohli udělat chybu a proč dal prodávající nakonec přednost jinému zájemci. Příště tak budete zase o krok napřed!

Zdroje: www.trulia.com

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty