Vybírání vhodné lokality pro život s dětmi

Kateřina Halamová, 1. June 2016 Kategorie: Rady

Pokud plánujete nebo již máte děti, počítejte s tím, že bydlení s nimi má svá specifika. Ohledy musíte brát již při výběru správné lokality a to u dětí všeho věku. Odpovědnost za správné rozhodnutí je proto o to větší, že rozhodujete i za životy svých nejbližších.

Každý věk nese různé potřeby

Při vybírání nového bydlení bychom měli zohlednit potřeby všech členů domácnosti a to včetně těch nejmenších, kteří své potřeby neumí vyjádřit a ani o nich nepřemýšlí. Vámi zvolená lokalita bude ovlivňovat život vašich dětí, a proto myslete na všechny důležité etapy. Pokud navíc neplánujete zaměstnat chůvu, je dobré vybrat takové bydlení, které není nepřiměřeně vzdálené od blízkých osob, které vám dítka rádi pohlídají. Pro udržení zdravé mysli i vztahu s partnerem je občasné hlídání doslova nutnost.

V prvních letech života vašich dětí myslete především na to, abyste měli vše pěkně po ruce. S malým dítětem se vám nebude chtít cestovat kvůli každému nákupu, návštěvě u lékaře či procházce na dětské hřiště. Základní občanskou vybavenost je proto dobré mít ideálně v docházkové vzdálenosti. Potěší i dostupnost mateřského centra či bazénu, který nabízí dětské kurzy plavání.

Až děti povyrostou, je potřeba nalézt vhodnou školku. Zjistěte si dopředu, jak je na tom daná lokalita s volnými místy. Zejména ve velkých městech často poptávka značně převyšuje nabídku. V kombinaci s dojížděním do práce, může být tato situace nepříjemnou komplikací. 

U dětí školního věku pak myslete především na to, aby dostupnost všech důležitých míst byla co nejsnazší. Pokud nechcete dělat celý život taxikáře, je dobré zvykat děti od určitého věku na samostatné dojíždění. Zejména pokud vybíráte lokalitu na venkově, je vždy výhodou, pokud je možné spojení jak autobusovou, tak vlakovou dopravou. Samota na kraji krásného lesa je sice romantická a na první pohled se může jevit idylicky, ale závislost na dojíždění pouze autem může být postupem času svazující a dospívající děti ji rozhodně neocení. Takové místo proto volte spíše při koupi chaty či chalupy.

Co když se rozhodnete přestěhovat?

V průběhu života je samozřejmě možné přestěhovat se na základě aktuálních potřeb či nutnosti změnit působiště například kvůli práci. Počítejte ale s tím, že může dojít ke zpřetrhání přátelských vazeb a zejména děti mohou změnu školního kolektivu vnímat velmi negativně. Proto pokud tomu jde předejít, pokuste se pro to udělat maximum. Vaše děti tuto snahu jednou určitě ocení.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.finance.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty