Ve státě New York vznikl moderní dům na kuří nožce

Kateřina Halamová, 13. October 2016 Kategorie: Zajímavosti

Zajímavý projekt houpacího domu vznikl v údolí řeky Hudson ve státě New York. Obří skleněná houpačka je v neustálém pohybu v závislosti na dění uvnitř i vně objektu a její obyvatelé jsou tak stále v blízkém kontaktu se svým okolím. Podle autorů je však tento stav velmi uklidňující.

Pojmenování ReActor hovoří za vše

Autory této unikátní stavby jsou Alex Schweder a Ward Shelley, kteří byli zároveň i jejími prvními obyvateli. V průběhu srpna zde strávili pět dní a nocí, kdy na vlastní kůži okusili život jako na houpačce. Sami uvádějí, že jejich počin je třeba vnímat spíše z uměleckého hlediska, jako obyvatelnou skulpturu či performující architekturu, nikoliv primárně jako návrh objektu určeného k bydlení. Shodovali se však na tom, že účinky neustálého pohybu jsou velmi uklidňující

Své pocity po celou dobu experimentu zaznamenávali ve svých denících a následně je zveřejnili v deníku New York Times. Mimo jiného reflektovali, jak díky pohyblivému domu vnímali změny počasí i přítomnost toho druhého. Díky proskleným stěnám je mohli pozorovat i lidé zvenčí.

Projekt jako součást výstavy

Celá stavba je umístěna na 4,5 metru vysokém betonovém sloupu, který umožňuje jak pohyb kolem své osy, tak i vysoký úhel náklonu do stran. Do pohybu se dům dostává vlivem povětrnostních podmínek i pohybu uvnitř. Plocha je 13,4 metru na délku a 2,4 metru na šířku je rozdělena na dvě symetrické poloviny. Každý umělec měl tak k dispozici své vlastní obydlí, společná je pouze koupelna nacházející se uprostřed. Součástí jsou i dva balkony umístěné opět symetricky proti sobě na koncích stavby. 

Pro pochopení významu vzniku stavby je důležité dodat, že celý projekt vznikl na objednávku Mezinárodního uměleckého centra Omi se sídlem ve státě New York. Architektonický počin byl součástí výstavy s názvem „Wood: From structure to enclosure“. Umělecká dvojice spolu netvořila poprvé. V minulosti již vytvořili díla s podobnou tematikou i v oblasti interiérových expozic. 

Zdroje: www.novinky.cz, www.designboom.com

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty