V Japonsku vyrostl dům ve tvaru indiánského týpí

David Makovský, 27. September 2016 Kategorie: Zajímavosti

Hráli jste si jako malí na indiány a stavěli si vlastní týpí? Uprostřed hustých lesů v prefektuře Točigi na ostrově Honšú v Japonsku vyrostla dřevostavba, která svým tvarem připomíná vesničku indiánských týpí. Stavbu, která odkazuje k japonským prehistorickým obydlím, si nechal postavit mladý manželský pár z Tokia.

Dvojici manažerů, kteří jsou velikými fanoušky životního prostředí, vadilo špinavého ovzduší velkoměsta, a tak si nechali na lesním pozemku, mezi bujným porostem a vzrostlými stromy postavit víkendové ubytování. Stavbu navrhlo známé tokijské architektonické studio Hiroshi Nakamura & NAP, které mělo za úkol navrhnout rekreační chatu s plným komfortem a v těsném kontaktu s přírodou, protože majitelé nechtěli, aby se kvůli jejich plánované stavbě kácely na pozemku stromy.

Dům má celkovou plochu 186 metrů čtverečních a je rozdělený do pěti zón. Každá část se tváří jako samostatná obytná místnost a má dokonce i vlastní střechu. Dispozici domu tvoří pětice za sebou seřazených průchozích pokojů, poslední místností je ložnice. Tu odděluje od společenské zóny oddíl s šatnou, komorou, koupelnou, toaletou a převlékárnou, ze které lze vyjít ven a užívat si slunce a přírody. Vstupní hala, hlavní obytný pokoj s kuchyní, jídelnou a krbem a ložnice majitelů jsou navíc prosvětleny celoprosklenou stěnou.

 

Tvarem a koncepcí stavba odkazuje k periodě Džomón, prehistorickému období japonské kultury, které trvalo přibližně od roku 10 000 př. n. l. do roku 300 př. n. l., podobné stavby se ale podle architektonické kanceláře objevovaly také v Mongolsku nebo u některých afrických kmenů.

Stavba se snaží být velice šetrná k přírodě, takže jako zdroje energie jsou především obnovitelné. Elektřina je vytvářena pomocí solárních panelů. I když dům obsahuje centrální klimatizaci a topení, jeho speciální tvar zadržuje velké množství tepla, takže není potřeba využívat. Dům by se teda dal označit za pasivní.

Interiér domu je poměrně skromný, kraluje zde masivní dřevo. Většina nábytku je vyrobena na míru do atypického prostoru. Hlavní slovo hrají detaily, které dodávání místu přírodní ráz a navazují příjemnou a uklidňující atmosféru. Před domem nalezneme velké otevřené ohniště, které slouží k přípravě pokrmů a zároveň se jedná o další odpočinkovou zónu. V okolí nalezneme spoustu záhonů a zahrádek, kde pár pěstuje různé druhy ovoce a zeleniny.

Zdroje: www.archdaily.com, www.dezeen.com, bydleni.idnes.cZ

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty