V Hamburku se dokončuje extrémně předražená budova Labské filharmonie

David Makovský, 12. September 2016 Kategorie: Zajímavosti

V lednu příštího roku se má veřejnosti otevřít budova Labské filharmonie, která se stala trnem v oku mnoha obyvatel. Důvodem je nejenom více než šestileté zpoždění, ale především celkové prodražení projektu. Výsledná cena má být totiž astronomických 23,4 miliardy korun.

Labská filharmonie se měla stát novou dominantou Hamburku. Stavba budovy začala v roce 2007 a podle původních plánů měla být dostavěna v roce 2010. Průtahy při stavbě a následný právní spor o povinnosti nést náklady vedly k tomu, že se ze stavby stala noční můra celé radnice, která projekt financuje. Finální částka by nakonec měla být v přepočtu 23,4 miliardy korun, i když se původně počítalo jen s osmi miliardami.

„Jsem přesvědčen, že i kdybychom od počátku znali konečnou cenu, Labskou filharmonii bychom postavili. A kdyby radnice v minulosti pečlivěji plánovala, mohly být náklady i o třetinu nižší,“ prohlásil hamburský primátor Olaf Scholtz.

Architektonicky zajímavá stavba je 110 metrů vysoká a nabízí tři víceúčelové koncertní sály s kapacitou skoro 3000 míst. V budově se dále nachází restaurace, volně přístupná vyhlídková terasa s výhledem na celý Hamburk nebo několik luxusních apartmánů. „Věřím, že nadšení z jedinečné architektury nakonec v lidech převáží nad dojmem předražené stavby,“ dodal primátor Scholtz.

Labská filharmonie by se měla stát novou dominantou přístavního města. Momentálně se všichni připravují na zahajovací koncert, který je naplánovaný na 11. ledna 2017. Společně s ním by měla proběhnout dvoutýdenní slavnost, na které zahrají známé orchestry a skupiny. Na zkrácenou sezonu 2016/2017, tedy na pět měsíců, plánujeme devět tematických hudebních festivalů. Budeme mít například pět dnů s newyorskými hudebními tělesy nebo hudební festival zaměřený na syrskou hudbu,“ řekl šéf filharmonie Christoph Lieben-Seutter. 

Filharmonie by měla zvednout i turistický ruch, jen v první polovině příštího roku by koncerty mělo navštívit na půl milionu lidí. "Naším cílem je, aby každý Hamburčan a každý návštěvník města aspoň jednou do Labské filharmonie zavítal," dodal Scholz. Uvidíme, jak moc je jeho cíl reálný a jestli se předražená budova vyplatí.

Zdroje: ekonomika.idnes.cz, art.ihned.cz, www.stavimedum.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty