V Dubaji vyroste nejvyšší budova světa, opět

Kateřina Halamová, 1. December 2016 Kategorie: Zajímavosti

O tom, že lidé chtěli odjakživa postavit tu nejvyšší stavbu, aby dosáhli až do nebe, vypráví již Starý Zákon. Byla to Babylonská věž a následky její troufalé stavby si prý neseme až do dnešní doby. Přesto nás touha budovat stále vyšší stavby neopustila a světlo světa tak spatří nová nejvyšší budova se sídlem v Dubaji.

Bez mála kilometr nad zemí

Jedná se o televizní věž a podle dostupných informací její výstavba již započala. Plánovaný termín dostavby by měl nastat v roce 2020 a celková výška bude přesahovat 900 metrů. Přesné číslo však autorský tým zatím tají. Téměř o sto výškových metrů tak přesáhne dočasného rekordmana, kterým je Burdž Chalífa se svými 828 metry, který se nachází taktéž v Dubaji. 

Autorem návrhu je španělsko-švýcarský architekt Santiago Calatrava Valls. Podle něj kombinují konstrukční a architektonické prvky věže jedinečné technologické přístupy. Při přípravných studiích získali tvůrci cenné zkušenosti, které obohacují lidské vědění a došlo tak k propojení tradiční islámské architektury se špičkovým designem a inženýrským pokrokem

Dynamika a efektivita především

Věž se bude mimo jiné skládat ze tří veřejných vyhlídkových plošin a kavárny. Zajímavostí pak budou dynamické balkony, které budou svou rotací vystupovat z fasády. Vrchol stavby pak bude představovat „The Pinnacle Room“, prostor s 360 stupňovým výhledem na město. Krom toho se bude na dalších 18 - 20 podlažích nacházet hotel a restaurace. 

Zajímavý je i samotný vzhled. Za denního světla bude okouzlovat svou štíhlou formou, v noci pak oslní dynamickým osvětlením, které bude stále v pohybu. Autor však myslel i na praktickou stránku a vznikl tak vysoce účinný chladicí systém, který bude zadržovat vodu a následně ji využije k čištění fasády budovy. Vysazená vegetace pak bude podporovat protisluneční ochranu pro docílení co nejvyšší efektivity budovy. 

Zdroje: www.archdaily.com, www.aljazeera.com, magazin.aktualne.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty