Úroky u stavebního spoření klesají

David Makovský, 9. June 2016 Kategorie: Hypotéky

Nízké úrokové sazby hypoték začínají ovlivňovat i stavební spoření. Ač donedávna platilo stavení spoření za jedno z nejvíce neměnných, některé stavební spořitelny hodlají od léta snížit úrokové sazby spořících produktů. Klientům se tato změna samozřejmě nelíbí, ale může jím přinést i určité výhody.

Stavební spoření je spořící produkt některých bank a spořitelen, který slouží ke zhodnocení prostředků a popřípadě k úvěru na bytové potřeby. Snížení úrokové sazby z vkladů potvrdila momentálně Českomoravská stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna, ostatní stavební spořitelny si nechávají čas na rozmyšlenou a vyčkávají na kroky svých konkurentů.

Stávajících klientů se ale tato změna v blízké době nedotkne. Stavební spoření má sazbu fixovanou minimálně na šest let.

Úrokové sazby v ekonomice od posledního snižování dále poklesly, stejně tak výrazně klesly např. sazby spořicích účtů a dalších spořicích produktů. Snažili jsme se pokles sazeb co nejvíce oddálit, předpokládáme, že v průběhu léta k tomuto kroku ale už budeme muset sáhnout. Případná změna se dotkne jen nových klientů, stávající smlouvy nijak neovlivní,“ říká tiskový mluvčí Českomoravská stavební spořitelny Tomáš Kofroň.

Protože zájem o nové nemovitosti je v poslední době enormní, snížení úrokových sazeb u stavebního spoření by zájem o něj nemělo ovlivnit. Cílem stavebního spoření je přeci jenom poskytování úvěrů na bydlení. To potvrzují i stavební spořitelny a ukazují na rostoucí zájem o úvěry

Aktuální úrokové sazby z vkladů na stavebním spoření se pohybují okolo jednoho procenta. Klienti, kteří uzavřou novou smlouvu, mají nárok na čerpání úvěru se sazbou za sjednaných podmínek, takže se doporučuje uzavřít stavební spoření včas. Snížení sazeb je nutné, protože zákon vyžaduje, aby úroková sazba úvěru ze stavebního spoření byla maximálně o tři procentní body vyšší než sazba z vkladů.

Většina stavebních spořitelen je ke snižování sazeb z vkladů zdrženlivější kvůli budoucímu vývoji úrokových sazeb, který je velmi nejistý. Jelikož je stavební spoření produktem dlouhodobější povahy a sazby zůstávají v platnosti minimálně šest let, stavební spořitelny je nechtějí měnit každý den. 

Zdroje: www.hypoindex.cz, www.penize.cz, www.banky.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty