Unikátní stavby českých hor

Kateřina Halamová, 26. September 2016 Kategorie: Zajímavosti

Architektonicky zajímavé stavby nestojí jen v ulicích velkých měst, ale můžeme je nalézt i na vrcholcích českých hor. Jsou unikátní jak svým vzhledem, tak i použitým stavebním materiálem a funkcí. Pokud tedy toužíte po chůzi v oblacích nebo korunami stromů, naplánujte si podzimní výlet a nebudete litovat.

Šumava jako na dlani

Při cestě na jih Čech, se rozhodně zastavte na Lipně a navštivte Stezku v korunách stromů. Tato unikátní stavba byla vybudována v roce 2012 a stala se tak první atrakcí tohoto typu v České republice. Nabízí nejenom pořádnou dávku adrenalinu, ale i zábavy a poučení a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Díky bezbariérovému přístupu je dokonce přístupná i pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. 

Celková délka trasy činí úctyhodných 675 metrů a přivede vás do výšky 40 metrů nad zemí. Nejrychlejší cesta dolů je ta nejpřímější a to pomocí tobogánu dlouhého 52 metrů. Krom toho zde naleznete i další adrenalinové zastávky, na kterých si můžete vyzkoušet svou schopnost rovnováhy a to ve výšce 24 metrů, což vám žaludek pěkně poškádlí. Kdo adrenalin nemusí, ten se jistě spokojí s nádherným výhledem do kraje

Stavba inspirovaná letem nočního motýla

Pokud vám vrcholky stromů nestačí, zamiřte rovnou do oblak. Tuto jedinečnou možnost naleznete v resortu Dolní Morava v Jeseníkách. Právě zde se nachází další podobná stavba s názvem Stezka v oblacích. Na vrchol vysoký 55 metrů vás přivede 710 metrů dlouhá dřevěná lávka, která je taktéž kompletně bezbariérová a uspokojí tak všechny skupiny návštěvníků. Na své si opět přijdou vyznavači adrenalinu, kteří ocení 100 metrů dlouhý tobogán ze samého vrcholku nebo odpočinkovou síť umístěnou v 55 metrech nad zemí. Zajímavostí je, že na stavbu bylo použito 380 tun oceli, 250 m2 hoblovaných hranolů a 300 m2 modřínového dřeva pocházejícího ze stromů z Rakouských Alp. Vzhledem ke své poloze byly kladeny velké nároky na stabilitu věže, která tak odolá vichřici o rychlosti až 200 km/h. 

Ani Krkonoše nezůstanou pozadu

O oblíbenosti výškových stezek svědčí skutečnost, že již příští léto (2017) bude otevřena třetí podobná věž a to v Jánských lázních. Ta ale návštěvníky zavede nejen do úctyhodné výšky 45 metrů nad zemí, ale dokonce i pod zem.

Součástí totiž bude podzemní jeskyně o průměru 13 metrů, ve které bude možné obdivovat expozici podzemí prostřednictvím 3D modelů. Chybět samozřejmě nebudou ani adrenalinové atrakce a dech beroucí výhledy do kraje díky pečlivě zvolené lokalitě. 

Zdroje: www.dolnimorava.cz, www.stezkakorunamistromu.cz, hradec.idnes.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty