Tipy, jak zvýšit šanci na získání hypotéky

Kateřina Halamová, 2. November 2016 Kategorie: Hypotéky

Rozhodli jste se pořídit nemovitost a budete pro její financování potřebovat hypotéční úvěr? Jeho získání nemusí být vždycky úplně jednoduché. Přečtěte si pár tipů, jak můžete své šance zvýšit na maximum.

Výše vašeho příjmu je jen začátek

Ač by se mohlo zdát, že půjčování peněz je pro finanční instituce zdrojem snadných příjmů, vždy platí, že pouze za určitých podmínek. Jednoduše řečeno banka musí vědět, že se jim zapůjčené peníze vrátí a to i s úroky. I proto jsou podmínky pro získání hypotéky jsou často poměrně přísné.

Svou pozici ale můžete ovlivnit ve váš prospěch hned v několika oblastech: 

► Snižte měsíční splátku

Při plánování hypotéky se snažte držet na takové výši měsíční splátky, kterou jste bez problému schopni každý měsíc splácet. Docílit toho můžete nejen zvolením nemovitosti v hodnotě, kterou si můžete dovolit, ale i prodloužením doby splácení

► Zvyšte maximálně svou důvěryhodnost

Banka bude v každém případě ověřovat vaši schopnost splácet. Máte-li již jiné dluhy, snažte se pohlídat splácení závazků v řádných termínech. V ideálním případě se jich však pokuste zbavit úplně. Dobrou službu může též udělat, pokud budete žádat ve dvou. Banka totiž bude vycházet z obou vašich příjmů. 

► Poskytněte dostatečnou zástavu

Počítejte s tím, že hypotéku lze čerpat jedině tehdy, když zároveň ručíte nemovitostí. Banka vám tedy půjčí pouze do výše zástavní hodnoty nemovitosti. Ohlídejte si proto, zda kupní cena není přemrštěná a zda se zásadně nerozchází se skutečnou hodnotou nemovitosti. Pokud byste narazili na problém, ručit můžete i domem či bytem někoho blízkého nebo třeba chalupou. Od letošního podzimu navíc nebude možné získat 100% hypotéky. Čím více tedy budete mít do začátku naspořeno, tím lepší bude vaše startovací pozice. 

► Zajděte za šéfem

Jednodušší podmínky pro získání hypotéky mají zaměstnanci, jelikož poměrně snadno dokáží výši svých příjmů. Ve většině případů bude banka požadovat, abyste měli se svým zaměstnavatelem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Pokud ji nemáte, zkuste se se svým šéfem pobavit, zda je reálné ji získat. A třeba vám při té příležitosti zvýší plat a vy tak budete mít další body k dobru.

Zdroje: www.finance.cz, www.uspory.cz, finexpert.e15.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty