Stavba vypadající jako hromada oblázků roste na okraji Paříže

David Makovský, 8. July 2016 Kategorie: Zajímavosti

Architektonickým představám se meze nekladou a příkladem může být nová rezidenční budova od čínského studia MAD, která roste na okraji Paříže, ve čtvrti Clichy-Batignolles. Stavba je nazvaná Unic a svým vzhledem napodobuje hromadu zaoblených kamenů.

Architektonické studio MAD začalo s výstavbou rezidenční budovy Unic, která má už na první pohled snadno rozpoznatelné rysy typické pro díla svých tvůrců. Ve stavbě je zakomponováno velké množství zeleně a je zde kladen důraz na propojení s přírodou. Tomu napomáhá i fakt, že stavba roste hned vedle parku Martina Luthera Kinga. V souvislosti s bezprostředně sousedícím parkem se téměř stírá hranice mezi zónou, kde bydlí lidé, a kde začíná příroda. Jednotlivé elementy v domě se vzájemně prolínají.

Unic je vysoká 50 metrů a má dohromady třináct pater. Celkově bude k dispozici 6600 m2 plochy. Spodní část budovy připomíná spíše podium s lineárními tvary, na kterém se zdvíhá útvar vlnících se křivek, z nichž ani jedna nemá stejný tvar jako ta druhá. Specifický vzhled stavby doplňují zelené terasy, které jsou umístěny značně nahodile. Každé z horních podlaží je o něco málo užší než to pod ním, takže se objekt směrem vzhůru mírně zužuje. Díky tomu zeleň zasázená na jednotlivé terasy bude mít dostatek světla i prostoru, kam růst. Více než cokoli jiného tak dům z dálky připomíná hromádku plochých oblázků naskládaných na sebe.

Z horních pater by měl být také nádherný výhled na Paříž a její okolí, včetně její dominanty, kterou je Eiffelova věž. Spodní patra by měla naopak splynout se svým okolím a dovolit propojení s místí infrastrukturou, například s metrem nebo s obchody. Tento projekt od čínského studia vzešel jako vítěz soutěže, které hlavní město Francie vypsalo. Dokončen by měl být v roce 2018.

Zdroje: www.novinky.cz, www.worldarchitecturenews.com, www.designboom.com, fotografie: MAD Architects

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty