Stavba roku 2016 má své vítěze

Kateřina Halamová, 2. November 2016 Kategorie: Zajímavosti

O tom, že v České republice vznikají užitečné a umělecky hodnotné stavby se mohla přesvědčit porota i veřejnost ve 24. ročníku soutěže Stavba roku. Vítězů je více a spektrum staveb je skutečně široké.

Z tvrdé konkurence vzešlo hned několik vítězů

V letošním roce bylo přihlášeno celkem 65 projektů, jež byly zkolaudovány či dokončeny a uvedeny do provozu v období od června 2015 do konce května tohoto roku. Do druhého kola postoupilo 29 z nich, které následně navštívila odborná porota a vybrala 15 finalistů v rámci republiky a 3 zahraniční projekty, které byly realizovány českou firmou. 

V říjnu pak byli vyhlášeni vítězové, kterých bylo hned několik bez ohledu na pořadí. Titulem stavba roku 2016 se tak může pyšnit pražský tunel Blanka, modernizace železniční trati Tábor – Sudoměřice, archeologický park v Pavlově, stezka v oblacích v Dolní Moravě, rekonstrukce a dostavba městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích a rekonstrukce areálu Hospitalu v Kuksu. Vítěznou stavbou mezi zahraničními projekty se stala modernizace rychlostní silnice ve Varšavě. 

NEJlepší z NEJlepších

Každá z oceněných staveb vyniká v hodnocení hospodárnosti i kvality řemeslných a stavebních prací a to včetně vhodnosti použitých stavebních materiálů. Roli však hraje i spokojenost uživatele a veřejnosti a začlenění stavby do okolí. V neposlední řadě je pak celkové funkční a estetické řešení stavby. 

Některé oceněné stavby se navíc mohou pochlubit i některými významnými NEJ. Například tunel Blanka je NEJdelším městským tunelovým komplexem v Evropě. Jeho délka je 5,5 km a stavbu komplikovala řada složitých situací, kvůli kterým se termín dokončení protáhl o čtyři roky, a předpokládané náklady se zvýšily o 150 procent. NEJlépe hodnoceným projektem z pohledu veřejnosti se pak stala rekonstrukce víceúčelového městského 
stadionu v Ostravě-Vítkovicích. Koná se zde například atletický mítink Zlatá tretra nebo různé fotbalové zápasy. Jako domovský stadion jej využívá FC Baník Ostrava, ale slouží i pro zápasy fotbalové reprezentace. 

V příštím roce se můžeme těšit nejen na vítěze nového kola, ale též na prestižní ocenění vztahující se k jubilejnímu ročníku soutěže a to Stavba čtvrtstoletí. Cílem bude zmapovat nejširší spektrum stavebního dění v České republice a poukázat tak na potenciál a kvalitu českých architektů a stavitelství.

Zdroje: zpravy.aktualne.cz, www.stavbaroku.cz, www.stavbactvrtstoleti.cz, www.novinky.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty