Stát se zbavuje nepotřebných nemovitostí, k prodeji jich jdou stovky

David Makovský, 30. March 2016 Kategorie: Zajímavosti

V letošním roce hodlá stát prodat více jak desítku velkých nemovitostí, které vlastní, ale jinak nevyužívá. Většina z nich se nachází na území hlavního města, v lukrativních oblastech, ale stát pro ně nemůže najít využití a přináší mu jen vysoké náklady. Mezi nemovitostmi nalezneme kanceláře, byty, opuštěné budovy nebo i hospodu.

Prodej státního majetku má na starosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který už má několik úspěšných prodejů za sebou. Minulý rok v září například vydražil administrativně komerční komplex bývalého kláštera na náměstí Republiky za 790 milionů korun. Momentálně se snaží prodat i vedlejší pozemek, který je využívaný jako parkoviště, za 45 milionů korun. 

Další nemovitostí, kterou můžeme najít na prodejním seznamu, je budova ve Washingtonské ulici, nedaleko hlavního nádraží. Předpokládaná cena je 150 milionů korun, ale protože je budova už 6 let prázdná, vyžádá si nákladnou rekonstrukci. Za podobnou částku by se měl prodat i bytový dům v ulici U Půjčovny, který dříve sloužil jako skladový areál.

Velice zajímavým objektem je také karlínský barokní palác Invalidovna. Tato chátrající památka je často pronajímána různým filmovým štábům, točily se zde filmy jako Hlídač č. 47, Amadeus nebo jeden z dílů Indiana Jonese. Budova bývalého vojenského archivu má hodnotu několika stovek milionů, které by stát rád získal.

Úřad se chce zbavit především nemovitostí, které vyžadují velké investice nebo hrozí, že je obsadí squateři, jako se to stalo v případě centra Klinika. Z utržených výnosů, které by se měli pohybovat v řádu stovek milionů korun, hodlá stát postavit v Praze nové, energeticky úsporné kancelářské budovy pro svoje úředníky. Tím by se mohl ušetřit až 470 milionů ročně, které platí na nájmu. 

Zdroje: ekonomika.idnes.cz, www.uzsvm.cz, byznys.lidovky.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty