Rostlinami prorostlá budova láká návštěvníky na Kypru

David Makovský, 15. April 2016 Kategorie: Zajímavosti

Originální budova Tower 25, která je prorostlá rostlinami, má kromě skvělého architektonického designu i praktické řešení. Mnoho zeleně udržuje optimální teplotní i světelné podmínky ve všech ročních obdobích. Osmnáctipatrová výšková budova se nachází v hlavním městě ostrovního státu Kypr, Nikósii.

Tower 25 nebo také The White Walls byl dokončen minulý rok. Podílelo se na tom francouzské architektonické studio Ateliers Jean Nouvel, které má již za sebou několik originálních staveb. Kromě zeleně, láká budova i na netradičně řešené jednotlivé zdi podle jejich orientace na světové strany. Na první pohled zaujme východní a západní strana, kde se zde nachází nahodile rozhozené čtvercové otvory. Ty vytvářejí zajímavé geometrické obrazce a dají se zde pěstovat různé rostliny. Jižní strana je celá pokrytá balkóny s různorodou flórou, protože tam dopadá nejvíce slunečního světla. Rostliny v letních měsících chrání před intenzivním horkem, naopak v zimních může svit pronikat do interiérů. Poslední, severní strana je poměrně jednoduchá, bez zeleně, ale v noci budí největší pozornost, protože je zajímavě podsvícená.

V této osmnáctipatrové výškové budově nalezneme v přízemních patrech obchody a restaurace. Nad nimi se nachází kanceláře a nahoře jsou pak byty. Součástí 67 metrové stavby jsou i tři patra parkovacích garáží. Na úplném vrcholu se nachází luxusní apartmán s bazénem, odkud je vidět celé centrum hlavního města Kypru. Není tedy divu, že tento apartmán se řadí mezi nejdražší byty v Nikósii. 

Tower 25 byl vytvořen v závislosti na Kyperském klimatu. Budova se velice rychle stala vyhledávanou turistickou atrakcí a v plánu je výstavba dalších budov, jako je tato. 

Zdroje: www.dezeen.com, www.nkgroup.com, www.niceday.com, www.architonic.com

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty