Revoluce ve stavebnictví, v Dubaji vytiskli kancelářskou budovu

David Makovský, 16. June 2016 Kategorie: Zajímavosti

První funkční kancelářská budova na světě byla vytištěna pomocí 3D tiskárny v Dubaji. Celková „stavba“ budovy trvala 17 dní, instalace pak další dva. Vytisknout jednopatrovou budovu stálo celkově 140 tisíc dolarů, v přepočtu 2,4 milionu korun.

Jednopatrová přízemní budova obloukovitého tvaru má rozlohu 250 metrů čtverečních a je umístěna v centru Dubaje, blízko mezinárodního finančního centra. Plně funkční stavba bude dočasně sloužit jako centrála společnosti Dubai Future Foundation, která za projektem stojí. Budově nechybí vůbec nic. Je zde zavedena voda, elektřina, telekomunikace a také v Dubaji nepostradatelná klimatizace.

Pro trojrozměrný tisk se využila tiskárna, která dokáže tisknout z digitálního návrhu trojrozměrného objektu. Její rozměry byly poměrně veliké, tiskárna má 36,6 metrů na délku, 12,2 metru na šířku a je vysoká 6,1 metru. Tento způsob tisku se začíná uplatňovat ve zpracovatelském průmyslu po celém světě, ale ve stavebnictví se doposud využíval jen málo. 

Pro stavbu byla použita speciální směs cementu, vlákny vyztuženého plastu a sádry obohacené o skelná vlákna. Na stavbě se podílelo celkově 18 pracovníků. Testování probíhalo v Británii a Číně.

Podle studií by nová technika mohla zkrátit dobu výstavby o 50 a 70 procent a náklady na práci o 50 až 80 procent. Dubaj plánuje, že by do roku 2030 mohlo být až 25 procent budov v emirátu postaveno právě pomocí 3D tiskárny.

Zdroje: www.lidovky.cz, bydleni.idnes.cz, www.svethardware.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty