První prázdninový měsíc přinesl nízký zájem o hypotéky

David Makovský, 6. September 2016 Kategorie: Hypotéky

Po rekordních obdobích hypotečního trhu nastává doba stagnace, která je zapříčiněna především letními měsíci. Oproti posledním měsícům nepřišel další pokles průměrné úrokové sazby hypoték, ta se momentálně nachází na hranici 1,88 procenta. Značně poklesl zájem o nové hypotéky.

S aktuálními informacemi a statistikami na poli hypoték přišlo Fincentrum Hypoindex, které každý měsíc provádí důslednou analýzu. Podle jejich údajů bylo v červenci sjednáno jen 7 615 hypotečních úvěrů, což je druhý nejnižší počet v tomto kalendářním roce. Oproti předcházejícímu měsíci je to pokles o necelých 5 000 smluv, a i když je pokles v červenci z dlouhodobého pohledu běžný, jeho míra odborníky poměrně překvapila.

S menším počtem uzavřených smluv jde ruku v ruce i nižší částka objemů. Celkem byly sjednány hypoteční úvěry za 15,225 miliard korun. Ačkoliv se jedná o slušnou sumu, částka je to oproti posledním měsícům spíše podprůměrná. Sazba hypoték se skoro nezměnila a její nová hodnota je 1,88 procenta.

Sazby během července stagnovaly, lídři hypotečního trhu nepřišli s výraznými změnami a akční nabídky menších bank prakticky jen dohání největší hráče. Obvyklé prázdninové zpomalení by mohlo plynule přejít v nižší objemy v závěru roku, kdy se banky začnou více soustředit na změny, které je čekají od prosince v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru,“ říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Objemy a počty sice v červenci klesly, ale zvýšila se průměrná výše hypotéky. Ta je nyní skoro dva miliony korun. Lidé si v průměru půjčili 1 999 405 korun, což dělá druhý nejlepší měsíc tohoto roku.

Je pravděpodobné, že mnoho lidí odsunulo rozhodnutí o pořízení hypotéky na podzim, z důvodu několika posledních událostí. Poprázdninové období je pravidelně velice silné, můžeme tak očekávat překonání dalších rekordů. Tlaky na citelnější růst sazeb jsou však i nadále slabé, proto je pravděpodobnější další pokles sazeb.

Zdroje: www.novinky.cz, www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty