Prahu čeká značný nárůst obyvatel, přibýt by mělo až půl milionu lidí

David Makovský, 13. July 2016 Kategorie: Zajímavosti

Hlavní město bude mít o půl milionu lidí více. V posledních letech se téměř zdvojnásobil počet cizinců, kteří k nám budou proudit nadále. Magistrát s odborníky začíná řešit, kam umístí nové byty. Řešení je několik, od mikrobytů po nová sídliště.

Rozvíjející se a ekonomicky prosperující Praha přitahuje stále více zájemců o bydlení. Nejedná se jenom o české obyvatele z jiných měst a vesnic, ale v poslední době také čím dál tím více cizinců. Ti by mohli v budoucnu tvořit velkou část plánovaného přírůstku. Protože je Praha poměrně bohatým regionem, logicky přitahuje lidi ze zahraničí. 

Podle odhadů Institutu plánování a rozvoje by do roku 2050 mohlo žít v hlavním městě až o 430 tisíc lidí více než nyní. Ze současných 1 245 000 obyvatel by se tak Praha mohlo rozrůst až na více než 1,6 milionu lidí. Jen do roku 2030 by se počet obyvatel měl zvýšit minimálně o 150 tisíc lidí. 

Nejedná se ale o zvláštnost nebo anomálii, ostatní země jsou na tom velice podobně. Podobně vysoké přírůstky obyvatel očekává v následujících desítkách let i většina dalších velkých evropských měst.

Odborníci se ale shodují, že by Praha měla co nejvíce omezit výstavbu v okrajových částech města. Potřebujeme Prahu více zalidnit a nerozšiřovat. „Ve srovnání například s Vídní je Praha zalidněná stále ještě velmi málo. Podle nás se do Prahy vejde obrazně řečeno ještě jedna Praha, aniž by to znamenalo nějaké znehodnocení kvality života,“ uvádí analytik Michal Melč.

Brownfieldy nebo mikrobyty? 

Nový pražský metropolitní plán pracuje s několika verzemi rozmístění obyvatel. Jedním z možných řešení je zastavení pražských brownfieldů. Brownfield je urbanistický termín označující nevyužívané nebo nezastavěné území. Může se jednat o jednotlivé budovy, skladové plochy, ale i prázdná pole. 

Pražské brownfieldy dokáží pojmout až sto tisíc obyvatel a jejich výhodou je, že pomohou propojit stávající čtvrti a ulehčí historickému centru města. 

Praha by mohla čerpat inspiraci i z New Yorku, kde se testuje bydlení v mikrobytech. Trendem posledních let je, že ve velkoměstech stále více lidí bydlí po jednom. Podle odborníků z Institutu plánování a rozvoje je průměrná velikost bytů v Praze menší než jinde v Evropě a je otázkou, zda by měli Pražané o mikrobydlení zájem.

Zdroje: praha.idnes.cz, www.praha.cz, www.novinky.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty