Plovoucí UFO, budoucnost bydlení na vodě?

David Makovský, 8. June 2016 Kategorie: Zajímavosti

Technika a vývoj jde dopředu i v oblasti bydlení. Novinkou je hausbót ve tvaru létajícího talíře, který by měl umožnit dopravu a bydlení na hladině oceánu. Tento velice extravagantní projekt je momentálně ve fázi stavění prototypu, s jeho uplatněním se počítá v rámci několika let.

Neidentifikovatelný plovoucí objekt (Unidentified Floating Object) neboli zkráceně UFO je nový, revoluční způsob bydlení od Italské společnosti Jet Capsule, která se výhradně zabývá možností bydlení na hladině oceánů a moří. Cílem těchto hausbótů je zažít jedinečný požitek z krás širého moře a možnost pomalu cestovat okolo světa.

Samotný talíř má podle návrhářů Pierpaola Lazzariniho a Lucy Solly dvě části. První se nachází nad vodní hladinou a nalezneme zde obývací pokoj a kuchyni. V druhé části, která je pod hladinou, se nachází obytný pokoj a koupelna. Celková obytná rozloha dvoupodlažního hausbótu je necelých 100 metrů čtverečních, dalších 40 metrů pak tvoří venkovní část, která může sloužit k relaxaci, sportování, popřípadě k pěstování rostlin.

O energii se zde primárně starají solární panely, které se nachází ve špičce talíře. Kromě solární elektřiny zde nalezneme vodní generátory, které slouží k úpravě vody. Ta se získává buď sesbíraným deštěm, nebo odsloněnou mořskou vodou. Na palubě nalezneme také dvě větrné turbíny, které slouží k výrobě elektrické energie.

Každý hausbót vlastní speciálně navrženou elastickou kotvu, která zabraňuje jakémukoliv ohrožení ze strany počasí a velkých vln. K případnému pohybu slouží dva elektrické motory, které dokáží vyvinout maximální rychlost 6,5 km za hodinu, takže s rychlým transportem nepočítejte.

Momentálně společnost Jet Capsule staví prototyp vodního UFA. Do budoucna ale počítá s širokým uplatněním, k čemu má dopomoci i poměrně "nízká cena", která by se měla pohybovat okolo 5 milionů korun.

Zdroje: www.gizmag.com, www.inhabitat.com, www.mentalfloss.com, www.facebook.com

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty