Neutrácejte peníze za zbytečnosti

Kateřina Halamová, 22. August 2016 Kategorie: Rady

Ať se to může zdát téměř neskutečné, peníze se nám z účtu a peněženky vypaří často až neuvěřitelně rychle. Někdy navíc máme pocit, že vlastně ani nevíme, za co jsme je utratili a chybí pocit radosti z dobře investovaných prostředků. Poradíme vám, jak zbytečnému utrácení předcházet.

Nakupujte s rozmyslem

Ať už se chystáte na renovaci obývacího pokoje nebo plánujete jen běžný nákup potravin či oblečení, doporučujeme nákup předem promyslet. Pomoci vám mohou následující body, díky kterým uspoříte nemalé peníze:

1. Udělejte si jasnou představu, co chcete koupit

Před tím, než vyrazíte do obchodu, zvažte, co vlastně potřebujete koupit a s jakým rozpočtem můžete pracovat. Zjistěte si dopředu, kolik co stojí a vyvarujete se tak zakoupení zbytečně předražených kousků. U běžných nákupů potravin nezapomínejte na staré dobré nákupní seznamy, které vás udrží na uzdě. Vyplatí se také projet si akční letáky. 

2. Nenakupujte jen proto, že je něco v akci

Narazili jste na skvělou nabídku, která se prostě nedá odmítnout? Zpomalte. Ačkoliv se to může zdát jako nejvýhodnější koupě století, zakoupili byste danou věc i za podstatně dražší cenu nebo si ji pořizujete jenom proto, že se to prostě vyplatí? I za sebelepší cenu se vám peníze zpět do kapsy nevrátí… 

3. Nakupujte online

V dnešní době se nakupování na internetu stalo již standardem. Není divu, když tímto způsobem dokážeme ušetřit nemalé částky. Stále více se navíc rozšiřují kategorie zboží, které lze v e-shopech zakoupit, a to včetně potravin, léků či drogerie. Tak pojďte s dobou a buďte online. 

4. Nebojte se bazarů

Sháníte nový nábytek a stále nemůžete natrefit na to pravé? Pak se zajděte podívat do bazaru nebo prozkoumejte nabídky inzertních portálů. Můžete tak narazit na jedinečné originální kousky a navíc ušetříte nemalé peníze.

5. Počkejte si na výprodej

Větší investice je dobré dopředu plánovat a nenakupovat pod časovým tlakem. Vybavení domácnosti nebo například elektroniku se vyplatí kupovat v různých výprodejích a prodejních akcích, které se čas od času stále opakují. Proto je dobré být připraven a ve vhodnou chvíli vyrazit na nákupy.  

6. Vytvořte si systém otázek

Připravte si systém několika otázek, které si položíte vždy, než vytáhnete peněženku nebo platební kartu. Můžete tak sami sebe otestovat, zda skutečně nakupujete s rozumem. Inspirovat se můžete například tímto výčtem otázek:

  • Nemám již něco podobného?
  • Skutečně danou věc potřebuji/využiji?
  • Nekoupím to někde levněji?
  • Mám to kam dát?
  • Zlepší se mi nákupem život?

A na další určitě přijdete bez problémů sami. 

Zdroje: finance.idnes.cz, www.investia.cz, www.finexpoert.cz, www.svet-bydleni.cz

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty