Nejstarší bytové domy jsou v Praze, průměrný bytový dům v ČR je starý 52 let

David Makovský, 3. June 2016 Kategorie: Zajímavosti

Podle nových údajů Českého statistického úřadu je průměrné stáří bytových domů v Česku 52,4 roku. Počítá se od data výstavby, respektive od data poslední rekonstrukce. Nejstarší bytové domy jsou v hlavním městě, kde tento průměr dosahuje na 61,3 roku. Naopak nejmladší jsou bytové domy ve Zlínském kraji, zde je průměrné stáří „jen“ 41,7 roku.

Praha drží v současné době nepěkné prvenství, co do stáří bytové zástavby na území České republiky. Průměrný dům v Praze je starý 61,3 let. Za Prahou následuje Karlovarský kraj s průměrným stářím bytových domů 59,7 roku, Královéhradecký s 58,9 lety a Liberecký s 56,2 roky. Naopak nejmladší jsou domy kromě Zlínského kraje na Vysočině, kde je průměr 44 roků a ve Středočeském kraji s 45,4 roky. 

V Praze, kde je situace nejhorší, čítá bytový fond přes 600 tisíc bytů a žije v nich 87 procent obyvatel hlavního města. Téměř polovina bydlí v panelových domech, jejichž výstavba byla zahájena už v roce 1958 a tyto domy slouží dodnes. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Většina panelových domů byla původně stavěna s výhledem užívání jen na 20 až 30 let. Řada z nich tak v současnosti přesluhuje i dvojnásobek této doby a přitom se do jejich rekonstrukce nebo údržby skoro neinvestovalo. Případně se jen řešily dílčí opravy havarijního stavu. Některé projekty tak již značně zastaraly, výstavba novostaveb je však momentálně kvůli problémům s legislativou v útlumu

Vlastníci pražských bytových domů mají možnost zažádat o finanční pomoc s rekonstrukcí bytového domu ministerstvo životního prostředí. To v rámci projektu Nová zelená úsporám nabízí možnost financování oprav kvůli úsporám energie. V první vlně bylo přijato 290 žádostí za 174 milionů korun, ale žádostí by mělo být alespoň dvakrát více.

Zdroje: byznys.lidovky.cz, www.czso.cz, www.novazelenausporam.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty