Mobilní domy – novodobý trend v bydlení

David Makovský, 2. June 2016 Kategorie: Zajímavosti

Na realitním trhu se objevuje mnoho specifických nabídek k bydlení, ale jedna z nich přeci jenom vyniká. Mobilní domy jsou specifické v mnoha ohledech, a i když se o nich píše v souvislosti s aktuálními trendy v oblasti realit, mají poměrně bohatou historii. Co to tedy mobilní dům je?

Mobilní dům je specifický typ bydlení, umožňující transport z místa na místo. Takzvané mobilheimy si lidé pořizují zejména kvůli nízké ceně, rychlé stavbě, možnosti přesunu i jako módní záležitost v oblasti bydlení. Jsou vhodné jak pro sezónní, tak pro celoroční bydlení. Mobilní dům stačí jen připojit k vodě a elektrické síti a umístit ho na pozemek. Podle českých zákonů stačí toto umístění jen nahlásit. Hlavní nevýhodou mobilního domu je jeho velikost. Z důvodu přepravy mají domy průměrně jen pár desítek metrů čtverečních a dvě až tři místnosti.

USA, průkopník v mobilních domech

Bydlení v mobilních domech se poprvé objevilo na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století v Americe. Tenkrát se nejednalo o moderní bydlení, ale praktický a levný způsob jak ubytovat dělníky, a v případě potřeby je přemisťovat. Následně začaly na okrajích měst vznikat stálá stanoviště s přípojkami. V Evropě byly domy nejdříve využívány k rekreačním účelům, například jako prázdninové ubytování. Až v posledních letech tento trend postoupil a lidé začali využívat mobilheimy i pro stálé bydlení.

Pro koho jsou mobilní domy vhodné?

Montované domky nachází široké uplatnění na realitním trhu. Mohou sloužit jako celoroční bydlení nebo jako rekreační objekt. Kromě bydlení mohou sloužit i jako zázemí pro koupaliště a sportoviště, prodejní stánky nebo kanceláře. Jedná se o dobrou alternativu pro mladé rodiny, studenty a v neposlední řadě i pro seniory. Pro mnoho lidí je lepší bydlet v menším domě a v přírodě, než ve velikém domě ve městě.

Mnoho modulů se vyrábí s možností následného rozšíření, takže samotná velikost může být jen na vás. Obrovskou výhodou je využití ekologického a nízkoenergetického standartu, který z vašeho mobilního domu udělá poměrně levnou záležitost na provoz

I když se může zdát, že mobilní domy jsou vhodné pro lidi s dobrodružnější povahou, spokojený život v nich nachází čím dál tím více lidí. Jedná se zajímavý kompromis mezi bydlením mimo město a omezenými finančními prostředky. 

Zdroje: www.hypoindex.cz, www.realitymorava.cz, bydleni.idnes.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty