Kdo šetří, má za tři

Kateřina Halamová, 8. June 2016 Kategorie: Rady

Známé moudro, které platilo, platí a platit bude, ať se nám to líbí nebo ne. Někoho přivede k úsporným opatřením snaha ušetřit finanční prostředky, jiní zas mají dobrý pocit, že zbytečně neplýtvají vzácnými zdroji a dělají tak něco pro životní prostředí. Ať už je vaše motivace jakákoliv, pojďme se nyní podívat na některé triky v domácnosti, které nám s úsporami pomohou.

Nemusíte žít při svíčkách, abyste ušetřili za elektřinu

Vynález elektřiny patří bezesporu k nejdůležitějším událostem, které ovlivnily naše bydlení. Možná až natolik, že si bez ní náš život nedokážeme představit a zbytečně pak plýtváme. Změnit některé návyky však nemusí být tak těžké a můžeme tak ušetřit nemalé částky. Stačí například vyměnit klasické žárovky za úsporné a naučit se zhasínat tam, kde zrovna netrávíme čas. Zpozorněte i při nákupu spotřebičů a zaměřte se na ty s označením A nebo A+. Z počátku může jít o větší investici, ale věřte, že se vám díky ušetřené energii vrátí. Pomůžou i zdánlivé maličkosti, jako je využívání zbytkového tepla na elektrickém vařiči nebo žehlení jemného prádla až na závěr, kdy máme žehličku již vypnutou a taktéž využijeme jejího dosavadního rozpálení.

Kolik pitné vody přichází nazmar?

Další oblastí, kdy peníze doslova splachujeme do odpadu, je zbytečné plýtvání vodou. Naučme sebe i děti vypínat vodu při čistění zubů i v průběhu sprchování. O pravidelném koupání ve vaně pak nemůže být ani řeč – to si nechte jen na zvláštní příležitosti. Bezpochyby úspornější jsou také pákové baterie a šikovnou vychytávkou je navíc pořízení perlátoru, který obohacuje proud vody o vzduch a snižuje tak množství spotřebované vody. Výraznou úsporu zaznamenáte i se zakoupením myčky nádobí, což možná mnohé překvapí. A zlatým pravidlem by měla být pravidelná údržba, takže žádné kapající kohoutky nebo protékající nádržky u WC.

Neutápějte peníze v nesprávném topení

Pokud je během dne váš domov prázdný, nastavte si automatické ovládání teploty v místnostech. Vyhnete se zbytečnému vytápění prázdných prostor a zároveň nepřijdete o komfort ve chvíli, kdy dorazíte domů. Stejné pravidlo platí i pro noc, kdy je zbytečné a zároveň nezdravé udržovat stejnou teplotu jako během dne. A pokud je to ve vašich možnostech, popřemýšlejte i o vhodné tepelné izolaci vašeho bydlení ať už se jedná o zateplení fasády nebo pořízení nových oken. 

Úspory patří připraveným

Pokud chcete jít ještě dál, naučte se dobře plánovat v oblasti pravidelných nákupů a zkuste se řídit několika pravidly. Připravte si výčet jídel, která budete v následujících dnech vařit a při nákupu se řiďte vytvořeným seznamem. Vyhnete se vyhazování přebytečných potravin, které jste nestihli spotřebovat a úsporu přinese i kvalitní domácí strava, která je daleko levnější, než mnohé kupované polotovary. Nekupujte ani balené vody – voda z kohoutku dosahuje často vyšší kvality a slazené nápoje nesvědčí vašemu zdraví stejně jako domácímu rozpočtu. Dobré je také nenakupovat hladový, kdy v košíku často skončí věci, které jsou z racionálního pohledu naprosto zbytečné.

Zdroje: www.zbynekmlcoch.cz, www.zena.cz, www.ecobydleni.eu

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty