Jednoduché tipy na ochlazení místnosti

Kateřina Halamová, 26. July 2016 Kategorie: Rady

Trend posledních let ukazuje, že se opět můžeme těšit na řadu skutečně horkých dní. Pokud vás při tomto výhledu jímá panika a máte tendenci strčit hlavu do mrazáku (nedoporučujeme!) vždy, když teploty začínají atakovat magických 30°C, nezoufejte a pusťte se do boje!

Kdo seje vítr, sklízí chládek

Věrným pomocníkem vám budou staré dobré ventilátory. Máme pro vás 7 tipů, jak z nich s trochou vynalézavosti udělat nedocenitelné pomocníky:

1. Pusťte do místnosti vlahý noční vzduch

Věřte tomu, že v noci dochází k příjemnému ochlazení. Pokud tento proces podpoříte vhodně umístěným větrákem k pootevřenému oknu, pomůže vám s rozprouděním vlahého vánku po celé místnosti a vy tak budete lépe spát.

2. Vsaďte na závěsy a žaluzie

V noci vám venkovní vzduch pomůže, přes den se ale tato strategie rozhodně nemusí vyplatit. Během horkého dne se pokuste co nejvíce od horkých slunečních paprsků izolovat, k čemuž vám nejlépe poslouží zatažené závěsy či žaluzie. Ventilátor namiřte proti oknu, abyste omezili ohřívání místnosti od rozehřátých oken.

3. Využijte led

Zní to možná podivně, ale funguje to! Umístěte před ventilátor misku s ledem nebo namražené lahve s vodou. Docílíte tak velmi jednoduché a hlavně laciné klimatizace! 

4. Dbejte na správné nastavení ventilátoru

Pokud používáte stropní ventilátor, ujistěte se, že se jeho lopatky otáčí proti směru hodinových ručiček při pohledu zespodu. V ideálním případě pak nechávejte jakékoliv ventilátory běžet i přes den, i když jste aktuálně v práci. Pokud byste je zapnuli až s vaším návratem, bude dosažení příjemného zchlazení mnohem obtížnější.

5. Zavírejte dveře

A to zejména ty z koupelny. Zamezíte tak šíření vlhkosti v interiéru, která pocitu tepla rozhodně nepřispívá. Po každém sprchování také důsledně zapínejte ventilátor, aby mohla vlhkost unikat z koupelny ven.

6. Pozvěte na pomoc digestoř

Ano, to je ten ventilátor nad sporákem či varnou deskou. Ačkoliv právě nevaříte, pomůže vám vytáhnout horký vzduch z místnosti a zlepšit tak cirkulaci.

7. Vypněte nepoužívanou elektroniku

Každá elektronika vydává teplo a vy si tak nechtěně přitápíte. Tyto přístroje totiž samy potřebují chlazení a jejich vlastní ventilátory odvádějí horký vzduch do místnosti. Televizor nebo počítač proto zapínejte, pouze pokud je právě používáte. Bonusem vám bude i úspora elektrické energie.

Zdroje: www.trulia.com

← Zpět do kategorie Rady

Nejnovější developerské projekty