Jaké máme možnosti při financování rekonstrukce pomocí úvěru?

David Makovský, 11. April 2016 Kategorie: Hypotéky

Připravujete se na modernizaci vaší nemovitosti, ale chybí vám finanční prostředky? Jako řešení se nabízí úvěr, který má ve své nabídce každá banka. Jak ale zvolit ten správný, abychom se místo nového bydlení nestarali o dluhy?

Pokud se chystáte půjčit si peníze na přestavbu celého domu nebo jen na úpravu kuchyně, je dobré vědět, jaký typ úvěru si vzít. Způsob financování rekonstrukcí se v zásadě neliší od financování výstavby, ale je dobré znát všechna specifika. Podle typu a rozsahu rekonstrukce pak zvolíme nejvýhodnější typ úvěru. Nejčastěji je to hypotéka nebo stavební spoření

Nyní, kdy úrokové sazby hypoték jsou na historických minimech, se nabízí vzít si na rekonstrukci bydlení hypotéku. Ne vždy je to ale možné. Většina bank poskytuje hypotéky až od určité částky, takže vzít si hypotéku na rekonstrukci koupelny, která vyjde na 20 tisíc korun, není možné. Banky také vyžadují mnoho dokumentů, například potvrzení příjmu. Navíc musí být hypotéka zajištěná zástavním právem k nemovitosti. Na druhou stranu, pokud plánujeme obsáhlou přestavbu celého domu, hypotéka se jeví jako nejlepší nápad. 

Pokud jsou naše náklady na rekonstrukci nižší, v řádech desetitisíců, je výhodnější stavební spoření. Úroková sazba je sice větší než u hypoték, ale půjčit si jde i bez jakéhokoliv zajištění. Stavební spořitelny nabízejí dva základní typy úvěrů. Pro řádný úvěr stavebního spoření musí klient splnit, stejně jako u hypoték, řadu podmínek, za to překlenovací úvěr je většinou dostupný ihned po sjednání, ale s většími poplatky. Výhodou může být možnost předčasného splacení s minimálními poplatky a stavební spořitelna nemůže odchodu klienta nijak bránit. Nevýhodou stavebního spoření je jeho účelovost, využít jde jenom na financování bytových potřeb, které jsou přesně vymezeny v zákoně o stavebním spoření. 

Každý z typů úvěru má své výhody a nevýhody, ale obecně lze říci, že k financování nižších částek se využívá stavební spoření, pro částky vyšší je výhodnější hypotéka.

Zdroje: www.hypoindex.cz, finance.idnes.cz, www.finance.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty