Italské Miláno má novou futuristickou čtvrť plnou bizarních staveb

David Makovský, 12. July 2016 Kategorie: Zajímavosti

Město bez aut, hluku a smogu, vytvořené z přírodních materiálů a zeleně bez použití oceli a betonu. Že to zní spíše jako město z budoucnosti? Ve čtvrti Porta Nuova, která se nachází kousek od centra italského města Milána, metropoli Lombardie, se to podařilo už nyní.

Impozantní projekt financovaný arabskou společností Quatar Investement Authority má za úkol vytvořit dokonalé místo pro bydlení, práci i relaxaci zároveň. Člověk by zde měl objevovat pulzující moderní duch velkoměsta při každodenním životu.

Stavba čtvrti začalo v roce 2004 a do dnešního dne je již z větší části postavená. Dřívější industriální oblast se tak proměnila k nepoznání. Arabská společnost do tohoto rozsáhlého projektu investovala více než dvě miliardy eur, což svědčí o nadstandartních vztazích mezi milánskou radnicí a arabskými investory.

Jen kousek od historického centra

Puerta Nuova má mít celkovou rozlohu více jak 340 tisíc metrů čtverečních a je rozdělena do tří částí. Každá část obsahuje kancelářské a obytné budovy, některé pak hotely, výstaviště nebo sportoviště. Dohromady je zde 18 výškových budov, 10 luxusních rezidencí a dalších 5 budov, které slouží ke kultuře nebo sportu.

Čtvrť vyrostla hned vedle železničního nádraží Ganbaldi. Do historického centra Milána je to jen několik zastávek tramvají či metrem. Porta Nuova má tři náměstí vzájemně propojená cestami pro pěší a cyklostezkami. Nepřekáží tu nikde doprava, neřeší se problémy s parkováním. Celkem 4000 parkovacích míst a další zázemí je totiž schovaných pod terénem.

Pod tímto unikátním projektem jsou podepsané významné architektonické kanceláře, nejedná se tak o developerskou výstavbu. Kromě bytů a kanceláří zde nalezneme také obchody, restauraceknihovnu, sportovní haly a především obrovský park, který má mít 100 tisíc metrů čtverečních, skoro třetinu rozlohy.

Jedinečné budovy

Odrazem vícero architektů je jedinečnost každé budovy. Některé připomínají budovy ze sci-fi filmů, kde extravagantní bílé balkony vyčnívají ze skleněného masivu, další jsou prorostlé bujnou vegetací, především stromy. Puerta Nuova vyčnívá i ve světě. Nalezneme zde například nejkrásnější mrakodrap světa za rok 2014 – ten obsahuje 10 000 m 2 zeleně. Dále je zde nejvyšší stavba Itálie, která měří 218 metrů, a všechny věže obdržely nejvyšší stupeň energetického certifikátu. 

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.milanexpotours.com, www.puerta-nouva.com, en.wikipedia.com

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty