Hypotéky opět vylepšují historická minima

David Makovský, 27. September 2016 Kategorie: Hypotéky

I když červenec patřil mezi nejslabší měsíce v roce, v srpnu se hypotéky vrátily zpátky do zajetých kolejí a vytvořily nový rekord. Průměrná sazba hypoték je momentálně 1,84 procenta. Kromě toho se zmátořily počty i objemy hypoték, které oproti předchozímu měsíci výrazně stouply.

V srpnu byl prolomen další rekord

Banky si oddechly, prázdninová čísla byla zachráněna v srpnu. Po překvapivě slabém červenci je to návrat na původní hodnotu. Přitom v minulých letech tomu bylo naopak, srpen dlouhodobě patřil mezi nejslabší měsíce. Průměrná úroková sazba podle Fincentrum Hypoindex klesla na 1,843 procenta. Jedná se jen o mírný pokles, který pro zájemce o hypoteční úvěr neznamená nějakou markantní změnu. Údaje vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

„Pokles průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu za srpen mohl být spíše ovlivněn tím, že některé banky před účinností zákona o spotřebitelském úvěru přestaly nabízet hypotéky bez prokazování příjmů, jejichž sazby jsou výrazně vyšší než u běžných úvěrů. Nový zákon o spotřebitelském úvěru účinný od prosince vyžaduje detailní zkoumání bonity klienta, se sankcí představující neplatnost smlouvy s tím, že by klient následně vracel bance pouze půjčené prostředky bez úroků, a to dle svých možností,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Celkově si hypotéku sjednalo 9290 klientů, což je o 1675 více než minulý měsíc. Ruku v ruce s tím jdou i zvýšené objemy, které zaznamenaly nárůst o necelé 3 mld. na 18,139 miliard korun.

Může sazba hypoték klesnout ještě níže?

Je velice pravděpodobné, že průměrná sazba hypoték bude v následujících měsících dále klesat. „S příchozími náznaky, že ČNB bude uvolněnou měnovou politiku držet i většinu příštího roku, se některé banky odhodlaly ke snížení sazeb. Tento efekt by se však měl projevit zejména v datech za září,“ dodává Rajdl. Otázkou ale zůstává, jak dlouho bude ještě trvat, než e pokles zastaví.

Zdroje: ekonomika.idnes.cz, www.hypoindex.cz, zpravy.aktualne.cz, www.novinky.cz, roklen24.cz

← Zpět do kategorie Hypotéky

Nejnovější developerské projekty