Co dělat, aby péče o společné prostory nebyla na obtíž

Kateřina Halamová, 28. June 2016 Kategorie: Zajímavosti

Asi každý, kdo bydlí nebo bydlel v bytovém domě, narazil někdy na problém týkající se společných prostor. I o tyto prostory je totiž nutné se starat, což může pro každého jednotlivce znamenat něco trochu jiného. Jak tedy problémům předcházet?

Které prostory jsou vlastně společné

Občanský zákoník nám říká, že společné jsou ty části nemovité věci, které mají podle své povahy sloužit všem vlastníkům jednotek společně. Jedná se tak vždy o pozemek, stavební části podstatné pro zachování domu včetně jeho konstrukcí (např. chodby, schodiště, sklepy, garáže, lodžie apod.) a zařízení sloužící i jinému vlastníku jednotky k užívání bytu (např. komínový či ventilační systém, kotelna, výtah apod.). Pokud není určeno jinak, platí, že podíl na společných částech je stanoven poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě. 

Jak se vyhnout sousedským sporům

O společné prostory je samozřejmě nutné pravidelně pečovat. Ať už se jedná o pravidelný úklid, běžnou údržbu nebo zimní odhazování sněhu z cestiček a schodišť, někdo tuto práci obstarat musí. Běžnou praxí v minulých dobách bylo, že se majitelé jednotlivých bytů v těchto činnostech pravidelně střídali. I dnes tento systém na mnoha místech ještě funguje, ale stále častěji je nahrazován najmutím správcovské firmy, která veškeré nutné služby zajistí za majitele. Odpadají tak nepříjemné dohady a častý zdroj sousedských hádek. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že za takto objednané služby je nutné zaplatit, což zvedá celkové náklady na bydlení. Doporučujeme také důkladně prověřit vybranou správcovskou firmu, dát na doporučení přátel a známých a sehnat pokud možno i reference na internetu. Není nic příjemného, pokud se místo očekávaného pohodlí dočkáte nefungující domluvy a nedostatečných služeb. 

V případě novostaveb je často správcovská firma domluvena developerem ještě před nastěhováním majitelů a je na nich, zda s ní po vzniku společenství vlastníků bytových jednotek budou i nadále spolupracovat. Jedná se tak o další krok k pohodlí nových majitelů

Zdroje: business.centre.cz, www.svjonline.cz, www.svet-bydleni.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty