Bydlení na stromě - přírodě na dosah ruky

David Makovský, 24. June 2016 Kategorie: Zajímavosti

Bydlení na stromě sice může v našich krajích připadat jako řešení v nouzi, ale je to možnost jak strávit noc uprostřed přírody. V poslední době vzniklo v Česku několik takových netradičních obydlí. V exotických zemích je pokoj okolo stromu normální, tak proč by to nešlo i u nás?

Hlavní podmínkou pro bydlení na stromě je samozřejmě strom samotný. Ten musí být silný a zdravý s hlubokými kořeny, aby se nevyvrátil působením počasí. Nejlepší je proto zvolit dub. Pokud nestavíme jen malý přístřešek pro děti kousek nad zemí, budeme potřebovat odborný posudek dendrologa, který strom obhlédne a zjistí jeho nosnost a stabilitu. Pak už se můžeme pustit do práce a přibližně za měsíc máme hotovo.

Samotné bydlení nebývá příliš velké, většinou se rozměry pohybují okolo 15 metrů čtverečních. Stavbu je vhodné umístit so dolní poloviny stromu, v závislosti na jeho výšce. U velkých statných stromů může být domek ve výšce přes 8 metrů nad zemí. Výbava je také individuální. Většinou nechybí suchá toaleta, dvojlůžko nebo terasa. Obvykle zde není připojena elektřina ani voda, kterou si musíte vynést nahoru sami.

V Čechách se staví především podle francouzského modelu, který má několikaletou tradici. Ve Francii je bydlení na stromě značně oblíbené, domky se nachází nedaleko jiných ubytovacích zařízení, například kempů. Nikdy tak nebude úplně daleko od civilizace, což sice může být pro někoho negativum, ale blízkost přírody na stromě to zcela vynahradí. Pořizovací cena domku není malá, pohybuje se okolo 350 tisíc, ale zážitek je to neskutečný. Vyplatí se raději zakusit atmosféru stromového domku v kempech, které toto bydlení nabízejí. Místa s výskytem se rozrůstají, domky naleznete například u Brna nebo u Prahy.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.tadyjemoje.cz, www.lidovky.cz

← Zpět do kategorie Zajímavosti

Nejnovější developerské projekty