5 důvodů, proč se vyplatí vlastnit investiční byt

David Makovský, 21. April 2016 Kategorie: Investiční byty

Investice do nemovitostí patří mezi ty nejméně rizikové. Oproti jiným investičním možnostem vlastníte něco opravdového a hmatatelného, co neztrácí svoji hodnotu v čase, naopak ji získává. Rozhodnete-li se pro investiční byt, mějte připravenou alespoň polovinu vlastních prostředků a trpělivost, neboť návratnost investice se pohybuje okolo 20 let. Jaké jsou tedy hlavní důvody pro koupi investičního bytu?

1. Jste skutečným vlastníkem

Investice do nemovitosti je konkrétní, hmatatelné věc. Můžete například investovat do zlata nebo do cenných papírů, ale jedná se pouze o virtuální obchody. Pokud jde ale o nemovitost, cokoliv se stane, například by peníze ztratily svoji hodnotu vlivem hyperinflace, budete pořád zapsáni jako vlastníci v katastru nemovitostí. Budete dobře vědět, kde se byt nachází, a mít od něj klíč.

2. Pravidelný příjem

Příjem z nájmu je pravidelný výnos, který nám nemovitost bude přinášet, když ji správně pronajmeme. Pronájem je nejčastější důvod, proč si investiční byty pořizujeme. Návratnost investice se poté pohybuje okolo 20 let. Největším problémem je sehnat stálé a platící nájemníky, zvláště pak u určitého typu bytů.

3. Dlouhodobá investice

Zatímco hodnota peněz kvůli inflaci každý rok klesá, hodnota nemovitostí v dlouhodobém horizontu roste. Za peníze, které máte uložené v bance, si kvůli inflaci příští rok koupíte méně. Pokud ale máte nemovitost, ta by měla hodnotu vašich peněz minimálně udržet, spíše zhodnotit. Ceny nemovitostí rostou rekordním tempem, převážně ve větších městech a dobrých lokalitách. 

4. Zajištění rodiny

Vždycky se můžete rozhodnout, že investiční byt využijete nejen jako investici, ale rovněž k jeho původnímu účelu – k zajištění bydlení pro sebe a svoji rodinu. Časem do něj můžete nastěhovat svoje děti anebo naopak svoje rodiče, až zestárnou a budou chtít menší a levnější bydlení. Pro děti je to dobrý start do života, protože nebudou muset řešit nevýhodné pronájmy nebo startovací bydlení.

5. Řešení závazků

Protože se jedná o hmatatelnou položku, můžete investiční byt použít i jako zástavu pro úvěr na další investici. Tímto krokem dochází k diverzifikaci vašeho portfolia a otevírá se vám možnost zisku za pomocí cizích zdrojů. A to vše právě jenom díky jedné nemovitosti, která je ve vašem osobním vlastnictví.

Zdroje: www.penize.cz, www.home-institute.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty