Investiční byty se stále vyplatí, komplikací je malá nabídka

David Makovský, 12. September 2016 Kategorie: Investiční byty

Koupit si byt nikoliv pro vlastní bydlení, ale jako investici? Toto řešení je v České republice čím dál tím víc populární. Můžou za to rekordně nízké hypotéky nebo růst ekonomiky. Developeři se snaží zákazníkům vyhovět a do svých nabídek stále častěji umisťují malometrážní byty, ty ale začínají pomalu docházet.

Češi už investují do nemovitostí

Investice nemusí být jen do zlata nebo cenných papírů, ale také do nemovitostí. Je to poměrně zajímavý a bezpečný způsob, jak vydělat peníze, neobejde se ale bez počátečního vkladu. Výhod je hned několik, především něco fyzicky vlastníte, není to jen kus papíru. Nemovitosti generují pravidelný příjem a do budoucna se navíc očekává nárůst její hodnoty. Na toto slyší čím dál více konzervativních Čechů, kteří se nebojí do nemovitostí investovat.

Nárůst zájmu potvrzují i developeři. Podle jejich statistik se každý čtvrtý byt prodá jako investiční. Převažují malometrážní byty, s dispozicí 1+kk nebo 2+kk v cenách do dvou milionů, respektive 3,5 milionu korun. Takové bytové jednotky na trhu prakticky nejsou, protože se je daří prodat ihned poté, co se objeví. Může za to snižující se nabídka atraktivních lokalit, ale především dlouhodobě pomalý a komplikovaný proces schvalování nových projektů.

Jak by měl investiční byt vypadat?

Při koupi investičního bytu je klíčová volba lokality. Nemovitost se musí dát dobře a rychle pronajmout. Z toho důvodu je dobré myslet na dopravní dostupnost a parkoviště. Svoji roli hraje také dispozice bytu. Nejčastěji se pro investici pořizují byty malé. Obecně platí pravidlo, že čím větší byt, tím hůře se pronajímá. Aby byl pronájem ještě rychlejí, měl by být alespoň základně vybaven.

Pokud se zájemce rozhodne investiční nemovitost koupit, musí zvážit opravdu pečlivě několik podstatných parametrů. V prvé řadě se jedná o cenu, velikost a technický stav dané bytové jednotky nebo její stáří. Starší byty se dají koupit za nižší pořizovací cenu, investor však musí počítat s dodatečnými náklady za případnou rekonstrukci. Novostavby jsou oproti tomu dražší, ale často nabízejí komfortnější a úspornější bydlení, za nějž lze požadovat vyšší nájemné

Podle odhadů by měl zájem o investiční byty stále růst, a se zmenšující se nabídkou se stále méně vyplatí. Vysoká poptávka zvyšuje cenu jednotlivých bytů, a to poměrně významně. Dalším problémem mohou být i změny ve způsobu hypotečního financování, které se plánují na rok 2017.

Zdroje: www.realitymorava.cz, mediasearch.newtonit.cz, www.lexxus.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty