Komerční nemovitosti – alternativní způsob investování

David Makovský, 26. May 2016 Kategorie: Investiční byty

Kromě investování do rezidenčních nemovitostí (domy a investiční byty), máme možnost investovat do nemovitostí komerčních. Do této kategorie spadají především obchodní prostory nebo kanceláře a administrativa. Komerční nemovitosti přinášejí větší výnos, ale zároveň také větší riziko, pokud jde o shánění nájemníků.

Na trhu nemovitostí můžeme naleznout prostory, které nejsou určené k bydlení. Říká se jim komerční nemovitosti, a stejně jako do rezidenčních lze i do nich investovat. Kanceláře, obchodní prostoryvýrobní prostory nebo administrativa přináší stejné možnosti investování, jen za trochu jiných podmínek.

Výsledné výnosy jsou v průměru vyšší než u investičních bytů, pohybují se okolo 6 % ročně. S vyššími výnosy jde ale ruku v ruce vyšší riziko investice. Je poměrně obtížné sehnat nájemníky, protože se neobracíte na jednotlivé lidi, ale na celé firmy. Je také potřeba vyšší počáteční investice, která se pohybuje v řádech desítek milionů korun. I když se jedná o velké investiční celky, je o ně stále veliký zájem a podle odhadů by mělI ještě růst.

Obchodní prostory mohou být spojem mezi komerčními a rezidenčními nemovitostmi. K zařízení obchodu stačí menší počáteční investice, a pokud je na dobrém místě, může být nájem daleko vyšší, než je za bydlení. Návratnost celkové investice je díky tomu obvykle o polovinu kratší než u bytů. 

Investiční byty – sázka na jistotu

Bydlení je na rozdíl od obchodu základní lidská potřeba, tudíž investice do bytů je jistější. Zájem o byty neustále roste, což těmto investicím jen napomáhá. Hlavní výhodou je nižší kupní cena, která je většinou jako hlavní kritérium u investice, dále pak možnost spekulace nebo rychlejší možnost prodeje.

Pokud přemýšlíte o investici do nemovitostí, doporučuje se začít právě u nemovitostí rezidenčních, u kterých je investice snazší a je zde menší riziko.

Zdroje: www.home-institute.cz, www.hypoindex.cz, byznys.ihned.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty