Co obnáší správa pronajímané nemovitosti?

David Makovský, 7. June 2016 Kategorie: Investiční byty

Vlastníte investiční byt, v dobrém stavu a s perfektní lokalitou. Očekáváte pravidelný výnos kolem 5%. Nic ale není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát, s koupí přichází starosti se správou vaší nemovitosti. Co všechno je potřeba zařídit?

Bez práce nejsou koláče a tak i o svůj investiční byt se musíte starat. Zabere to poměrně hodně času, ale je to nezbytné k tomu, aby vám byt pravidelně vydělával. Výhodnou investicí se byt stává teprve tehdy, pokud je dobře a dlouhodobě pronajatý. To vyžaduje investici největší, váš čas. Vše potom závisí na nájemnících, a proto je dobré se řádně připravit.

Správa investičního bytu není jen starost o nájemníky. Spoustu věcí budete muset řešit pravidelně. Čekají vás různé opravy, drobné rekonstrukce nebo přepisy záloh a energií. Je potřeba také zmínit schůze vlastníků bytů, platby daní a řešení každodenních starostí, se kterými vám budou nájemníci volat. Je dobré se na tyto záležitosti dopředu připravit, popřípadě je nějak zapracovat do nájemní smlouvy.

Minimálně rekonstrukce vás čekají i v případě nových nájemníků. Každý si představuje bydlení trochu jinak. Aby byt zaujal co nejvíce potenciálních zájemců, je nutné ho na to nějak připravit. Uklizení bytu je samozřejmostí, ale nové vymalování také není na škodu. 

S novými nájemníky budete řešit i novou nájemní smlouvu. A zde je potřeba být opatrný. Nový občanský zákoník poměrně silně chrání nájemníky, takže je potřeba vyvarovat se chyb. Dále je důležité domluvit se na placení záloh za energie, vodu nebo plyn. Na vás, je tak zajistit převedení služeb, internetu nebo televize. V neposlední řadě vás čeká pojištění bytu a placení daní.

Jednotlivé úkony, které stojí čas i peníze, se budou vyskytovat na denním pořádku. Je dobré se na to připravit a obrnit se trpělivostí. Poté vám váš investiční byt bude přinášet radost a peněžní zhodnocení.

Zdroje: www.home-institute.cz, www.jaktodelaji.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty