Komu pronajmout investiční byt a na co si dát pozor

David Makovský, 15. April 2016 Kategorie: Investiční byty

Výnos, který vám investiční byt přinese, závisí na poměrně velkém množství faktorů. Kromě toho kde, jak a za kolik svůj byt koupíte, záleží také na tom, komu a za jakých podmínek se vám ho podaří pronajmout. Nastěhovat si do bytu můžete rodinu, mladý pár, jednotlivce nebo taky studenty. Vhodný výběr nájemníků podstatně ovlivňuje výši čistého výnosu, proto se dopředu seznamte s výhodami a nevýhodami různých skupin nájemníků.

Pokud jste se rozhodli k investici do nemovitosti, musíte počítat hlavně s možností neplatících nájemníků. Některým problémům se můžete vyhnout, jiné můžete řešit smluvně a doufat, že k nim nedojde. Úspěch investice je tak dán správným výběrem nájemníků.

Než si investiční byt pořídíte, je dobré si rozmyslet, komu byste ho chtěli pronajímat. Různě veliké byty vyžadují jiné skupiny nájemníků.

Byty 3+kk a větší

Pokud si pořizujete větší byt, řekněme 3+kk a větší, vašim cílem budou rodiny s dětmi. Výhodou rodiny je, že se byt stane jejím domovem, takže o něj bude dobře postaráno. Protože stěhování s dětmi je náročné, můžete se spolehnout také na dlouhodobost pronájmu. Je možné, že si rodina na byt tak zvykne, že ho bude chtít odkoupit. Poté záleží na vás, jak se rozhodnete. 

Hlavní nevýhodou velkého investičního bytu je jeho pořizovací cena a těžké hledání nájemníků, protože cena nájmu bude poměrně vysoká a rodin s dětmi také není tolik.

Byty 1+kk

Byty malé, 1+kk nebo 1+1, jsou časté pro jednotlivce. Výhodou těchto bytů je poměrně nízká pořizovací cena, díky které můžete dosáhnout slušného výnosu. Malé byty není snadné pronajmout, často hrozí situace, kdy si daná osoba nemůže dovolit platit nájem. Nejlepším nájemcem je dobře zajištěný cizinec, který přijíždí za prací, ale netráví zde celý rok. Byt využívá spíše jako hotel, přesto pravidelně platí nájem. 

U malých bytů budete cílit především na lidi žijící o samotě. Jejich výhodou je bytová nenáročnost. Pravděpodobně se ale bude jednat jen o přechodné bydlení, takže s dlouhodobým nájemcem nepočítejte.

Byty 2+kk

Jako nejlepší se jeví investice do středně velkých bytů, 2+kk nebo 2+1, protože tento byt využije skoro každá kategorie nájemníků. Po těchto bytech je na trhu také největší poptávka. Většinou nebudete mít problém najít nájemce, dokonce si je budete moci i vybírat. 

Cílovou skupinou jsou pro vás všichni, kteří mají zájem o bydlení a nemají přílišné nároky na rozměr a cenu bytu. Tyto byty jsou vhodné jak pro skupinu studentů, tak pro seniory v důchodu. 

Když už zjistíme, jaký typ nájemníka hledáme, přichází otázka, kde ho sehnat. Podobně jako při hledání bytu je dobré projít všechny potencionální zdroje – realitní kanceláře, sociální sítě nebo se zeptat známých, jestli náhodou nevědí o někom, kdo shání byt. Poté se můžeme těšit na pravidelný měsíční výnos.

Zdroje: www.home-institute.cz, bydleni.idnes.cz, www.jakpronajimatbyt.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty