Zvíře v pronajatém bytě – co se smí a co už ne

Kateřina Halamová, 21. October 2016 Kategorie: Investiční byty

Pokud jde o chov zvířecích mazlíčků v bytě, mají nájemci jednoznačně navrch. Ale ani jako majitelé nemovitosti nejste zcela bezmocní. Poradíme, jak snížit riziko škod na minimum.

Zvíře v bytě může být na obtíž

Právě jste zrenovovali byt, který plánujete pronajmout a chcete, aby co nejdéle vydržel v dobrém stavu? Pak se asi budete chtít vyhnout nájemníkům s domácími mazlíčky, jejichž ostré drápky a zuby mohou natropit pěknou neplechu. A co teprve, pokud se z mazlíčka vyklube zdatný hlídač, který svým štěkotem bude rušit sousedy a potažmo celý dům. Pro vás, jako majitele to nebude znamenat rozhodně nic příjemného k řešení. Počítejte s tím, že na vašem rozhodnutí v tomto případě ale zas tak moc nezáleží. 

Občanský zákoník je v této věci jednoznačně na straně nájemců, kterým přiznává „právo chovat v bytě zvíře, nepůsobí-li chov pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu obtíže nepřiměřené poměrům v domě“. A takové obtíže se těžko dokazují. Na druhé straně vám, jako majitelům zaručuje právo vyžadovat po nájemci úhradu zvýšených nákladů na údržbu společných částí domu, pokud by byly vyvolány chovem tohoto zvířete.

Nájemce vybírejte obezřetně

Buďte proto obezřetní již při výběru vhodného nájemce. Je sice pravda, že potenciální zájemce vám může při prohlídce lhát, ale tento vztah by měl v každém případě být založen na důvěře a tak pokud se vám jednání vašeho protějšku nezdá, hledejte raději dál. Pokud vám však na začátku spolupráce nájemce sdělí, že zvíře nemá a ani jej neplánuje a po pár měsících změní názor, nic moc s tím neuděláte.

Doporučujeme proto alespoň uvést do nájemní smlouvy oznamovací povinnost, na základě které vám bude nájemce muset tuto skutečnost alespoň nahlásit. Na základě toho pak můžete častěji byt kontrolovat nebo požadovat zvýšení nájmu či kauce s ohledem na vyšší náklady. Další možnou ochranou je podepisování nájemní smlouvy maximálně na jeden rok. Pokud se s nájemcem vzájemně neshodnete na pravidlech, můžete tak spolupráci snáze ukončit. 

Zdroje: bydleni.idnes.cz, radce.ulovdomov.cz, www.mesec.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty