Vyberte vhodnou podlahovou krytinu pro vaše bydlení

Kateřina Halamová, 13. June 2016 Kategorie: Trendy

Také si myslíte, že správně zvolená podlaha by měla tvořit základní kámen každé místnosti? Pak jejímu výběru věnujte dostatek pozornosti. Možností je totiž opravdu spousta!

Výběr provádějte s ohledem na používání

Hned na začátek je nutné říci, že při výběru správné podlahové krytiny bychom se neměli řídit pouze tím, co se nám líbí nebo co jsme si vysnili. Důraz by měl být kladen především na vhodný výběr podle charakteru místnosti a intenzity používání. Jedná se totiž o nemalou investici na mnoho let dopředu. Variant na trhu je naštěstí mnoho a tak by výběr neměl být velkým problémem. Pojďme se nyní seznámit s nejčastějšími variantami.

Dřevěná podlaha 

Stará dobrá klasika, která nezklame a pasuje téměř do každého interiéru. Mezi hlavní výhody patří příjemně teplý povrch, na kterém se minimálně usazuje prach a je tak vhodný i pro alergiky. Navíc je možné podlahu opakovaně renovovat zbroušením a novým lakem a tak si udrží pěkný vzhled skutečně dlouhou dobu

Mezi nevýhody patří nutnost hlídat přílišné působení vlhkosti a to jak při úklidu, tak při náhodném rozlití jakékoliv tekutiny. Opatrnost je na místě i z hlediska mechanického poškození, jelikož není tak těžké dřevěnou podlahu poškrábat.

Laminátová podlaha

Oproti dřevěným podlahám je nejvýraznější výhodou cena, která může být i poloviční. Povrch je velmi odolný vůči poškrábání, rychle se pokládá a existuje nepřeberné množství dekorů. Navíc nevyžaduje pravidelnou údržbu v podobě leštění a lakování. 

Nevýhodou pak je určitá tvrdost a chladnost, kterou však lze řešit například podlahovým vytápěním.

Koberec

Jedná se o krytinu, na kterou mnoho domácností stále nedá dopustit. Mezi hlavní plusy patří opět relativně nízké pořizovací náklady a obrovský výběr variant, kterými lze dotvořit celkový vzhled interiéru. Povrh je navíc velmi příjemný a teplý a pokládku zvládne i nezkušený laik.

Nevýhodou je pak bezesporu údržba. Z důvodu usazování prachu se nedoporučuje v domácnostech alergiků a radost nebudete mít ani při polití vínem nebo nehodě vašeho domácího mazlíčka. Nejen z těchto důvodu proto počítejte s jeho nižší životností.

PVC

Tato varianta pro vás bude zajímavá, pokud máte omezený rozpočet a zároveň hledáte dlouhodobou variantu. Poměr cena-výkon je totiž více než přívětivý a můžete vybírat z obrovské škály dekorů, takže je možné uspokojit i estetické požadavky. Povrch je navíc velmi příjemný a dobře se udržuje, což dodává další plusy do celkového hodnocení.

Pozor si ale dejte při pokládce, jelikož je potřeba počítat s dokonalým podkladem a také na mechanické poškození při samotném používání, aby nedošlo k proseknutí krytiny.

Dlažba

Tento typ krytiny je vhodný především tam, kde očekáváme vysokou intenzitu namáhání podlahy. Výhodou je odolnost vůči poškrábání a možnost výběru protiskluzových variant. Navíc pokud dojde k poškození, je možné vyměnit jen jednotlivou dlaždici a větší zásah není nutný.

Za nevýhodu lze označit chladnost a tvrdost. Proto dlažbu používejte tam, kde tyto vlastnosti nebudou na závadu.

Zdroje: www.interiermikes.cz, bydleni.idnes.cz, www.svet-bydleni.cz

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty