Pronajímáte byt? Zvažte na koho napsat smlouvu o dodávce energií.

Kateřina Halamová, 12. August 2016 Kategorie: Investiční byty

Přepsat nebo nepřepsat? To je otázka, kterou často řeší pronajímatelé bytů. Jak se rozhodnout, a zda se je možné vůbec některou z těchto variant označit za správnou, se dočtete v dalším dílu našeho seriálu.

Nechte papírování na nájemníkovi

Přepsat plyn a elektřinu na nájemníka s sebou nese především úsporu vašeho času a zjednodušení vyúčtování služeb spojených s pronájmem. V případě, že dojde ke změně výše záloh, nemusíte přepisovat nájemní smlouvu a vše potřebné si dojedná dodavatel přímo s nájemníkem. Podobné je to i v případě, kdy se nájemník rozhodne pro změnu dodavatele. V takovém případě je ale dobré změnu alespoň konzultovat, aby později nevznikly problémy s vypovězením smlouvy při nájemníkově odchodu.

Nejčastějším problémem, který může při přepisu nastat, je vznik dluhu pokud nájemník služby neplatí. O tomto stavu se jako majitel nemovitosti často dozvíte velmi pozdě a v krajním případě může dojít až k demontáži měřidel. Následná úhrada dluhu i dalších nákladů je ve finále na vás.

O něco komplikovanější je tato varianta i při změně nájemníka. Přepis na nového člověka s sebou nese papírování navíc, v ideálním případě jej ale dokáží vyřešit nájemníci bez vaší asistence.

Když chcete mít přehled

Pokud máte rádi věci pod kontrolou, bude pro vás lepší variantou nechat smlouvy s dodavateli napsat na vás jako majitele. V takovém případě máte přehled, jak nájemník platí stanovené zálohy, jelikož je platí vám spolu s nájemným, a můžete průběžně kontrolovat, zda jsou vhodně nastaveny vzhledem k průběžné spotřebě. V případě neplacení můžete rychleji reagovat a zasáhnout. Při změně nájemníka pak nemusíte nic měnit a proces je tak o něco jednodušší.

Komplikace nastávají se změnou výše záloh, kdy je nutné přepsat nájemní smlouvu. Složitější pro vás bude i roční vyúčtování, a to zejména v případě, kdy nemáte úhradu energií nastavenou paušálně. Na tento problém narazíte i v případě, kdy se nájemník rozhodne pronájem ukončit a vy tak musíte stanovit spotřebu ke konkrétnímu datu, které se většinou neshoduje s termínem ročního zúčtování. Problém může nastat i v případě, kdy narazíte na nespolehlivého či problémového nájemníka, který se jednoho dne prostě odstěhuje a zmizí – v takovém případě nesete veškeré náklady včetně případného nedoplatku vy. 

Jak se rozhodnout?

Jednoznačná odpověď na tuto otázku asi neexistuje. Volte takovou variantu, která je vám příjemnější a rozhodnout se můžete i podle vybraného nájemníka. Zejména pokud se domlouváte na dlouhodobější pronájem, můžete k přepisu dospět po vzájemném získání důvěry. 

Zdroje: radce.ulovdomov.cz, bydleni.idnes.cz, www.elektrina.cz, www.penize.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty