Při koupi investiční nemovitosti myslete na svého nájemce

Kateřina Halamová, 21. March 2016 Kategorie: Investiční byty

Zvažujete, jak výhodně zhodnotit naspořené peníze nebo hledáte způsob jak se zajistit na důchod? Koupě nemovitosti za účelem investice může být zajímavou možností. Jak takovou nemovitost vybírat se dozvíte v následujícím článku.

Úrokové sazby hypotéčních úvěrů stále atakují historická minima a není proto náhodou, že čím dál větší počet lidí přemýšlí o koupi nemovitosti za účelem pronájmu. Představa, že se staneme rentiéry s pravidelným měsíčním příjmem z nájmu nemovitosti, je jistě lákavá, ale určitě je úspěch zaručen? Abyste nesplakali nad výdělkem a z nové nemovitosti se nestala jen černá díra pohlcující vaše peníze, přinášíme pár rad.

Pokud je vaším záměrem byt pronajímat, mělo by vás v první řadě zajímat, kdo bude váš nájemce. Od této chvíle tak trochu přestáváte myslet sami za sebe a snažíte se vžít do role člověka, který bude vaši nemovitost obývat. Pokud vybíráme nemovitost pro naše vlastní bydlení, do rozhodování vstupují krom praktických parametrů také emoce. Určitá lokalita nás může okouzlit svou atmosférou, vzpomínkami z dětství nebo blízkostí oblíbeného parku či farmářského obchůdku. Nic z toho ale nemusí být zajímavé pro vaše potenciální nájemníky. V první řadě je tedy nutné zamyslet se, zda chceme bydlení pronajímat partě studentů, mladému bezdětnému páru nebo rodině se dvěma dětmi. Podle tohoto klíče pak bude snazší určit vhodnou velikost bytu, rozhodnout se, zda koupit novostavbu či starší byt či dům a jaký obnos investujete do jejich rekonstrukce.

Dalším důležitým bodem je lokalita. Správným výběrem podstatně zvyšujete šanci, že váš byt bude stále obsazen. Soustřeďte se především na dobrou dostupnost, možnost parkování a základní služby v blízkém dosahu. Opět si vzpomeňte na vašeho potenciálního nájemníka a zamyslete se, jaký argument by jej mohl přesvědčit, aby si vybral právě vaši nemovitost – je to blízká zastávka nočního autobusu nebo výběr z více školek a škol v okolí? Všechny zmíněné aspekty již dopředu předurčují váš úspěch, proto doporučujeme tento krok nepodcenit.

Samostatnou kapitolou je pak cena kupované nemovitosti a zvolený způsob financování. Zlatým pravidlem je vybírat nemovitosti v lokalitách, kde se teprve předpokládá růst cen a zároveň je zde dostatečně vysoká hladina průměrného měsíčního nájemného. Najít nemovitost, která by takové parametry splňovala, však může být poměrně náročné.

Zdroje: www.penize.cz, finance.idnes.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty