Použité barvy v interiéru dokáží ovlivnit náš život

Kateřina Halamová, 11. April 2016 Kategorie: Trendy

Využití barev v interiéru může mít často větší vliv na naše žití, než jsme vůbec tušili. Použité barvy nevypovídají pouze o našem vkusu, ale i o osobnostní charakteristice a dokáží významně ovlivnit naše pocity a psychiku. Jejich volbě proto věnujte dostatek pozornosti.

Barevné kombinace dokáží v interiéru skutečné divy. Jejich správným využitím můžeme docílit optického zvětšení či zmenšení pokojů, prosvětlit tmavé kouty nebo zútulnit neosobní prostory. Krom toho mají ale jednotlivé barvy vliv i na naší psychiku. Podívejme se nyní na nejpoužívanější barvy právě z tohoto pohledu:

Žlutá či oranžová

Odstíny těchto barev dokáží rozzářit interiér a dodat mu pohodu a teplo. Zároveň aktivizují naši mysl, pomáhají zlepšovat náladu a odhánět nepříjemné pocity. Dochází ke zlepšení komunikace, motivace a rozvoji tvůrčího myšlení. Použití je vhodné zejména v obývacích pokojích, jídelnách nebo dětských pokojících.

Červená

Tato barva je symbolem života, lásky, sexu a energie. Dokáže dodat odvahu a vitalitu, podporuje fyzické výkony. Zároveň se ale jedná o poměrně výrazný element, který při nevhodném použití může nepříjemně dráždit a vyvolávat agresivní pocity. Taktéž dokáže výrazně zmenšit dané prostory. Její využití je tedy vhodné spíše v menším rozsahu a s velkým citem. Své uplatnění najde například ve vstupních halách či v kuchyni.

Modrá

Hledáte-li barvu, která vyvolá pocit něhy, bezpečí a pohody, je to právě modrá. Její využití má uklidňující účinky, působí čistě a vzdušně. Dokáže podpořit soustředění, pomáhá relaxaci a odpočinku. Ideální použití je proto v pracovně, ložnici či koupelně.

Zelená

Zelené odstíny asociují přírodu, jaro a svěžest. Dodávají interiéru pohodu a příjemnou energii. Dokáží navodit uvolnění a regeneraci, ale podporují též kreativitu a koncentraci. Blahodárný vliv mají též na naši paměť. Uplatnění je proto velmi široké, jelikož se navíc velmi dobře kombinují s ostatními barvami a materiály. Chybu neuděláte při použití v ložnici, pracovně či reprezentativních prostorách.

Zdroje: www.wellnesslife.cz, www.ireceptar.cz, bydleni.idnes.cz, 

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty