Poptávka převažuje nad nabídkou, nové byty se nestačí stavět

David Makovský, 7. March 2016 Kategorie: Novinky

V poslední době se setkáváme s čím dál tím větším zájmem o nové bydlení, který se již začíná projevovat na nedostatku bytů nabízených developery. Vysoká poptávka může mít za následek zdražování cen nemovitostí, které se tím stanou nedostatkovým zbožím. Míra prodeje nových bytů byla minulý rok o 65 procent vyšší než zahajovaná stavba. Se stávající situací se snaží developeři vypořádat stavbou nových projektů, u kterých ale naráží na problémy se stavebním povolením.

V poslední době se setkáváme s čím dál tím větším zájmem o nové bydlení, který se již začíná projevovat na nedostatku bytů nabízených developery.

Nejnovější čísla českého statistického úřadu uvádějí, že za loňský rok se developerům podařilo prodat více než sedm tisíc nových bytů, což ukazuje na 12 procentní nárůst oproti posledním rokům. Podobný stav se očekává i v tomto roce, díky neupadajícímu zájmu o koupě nemovitosti a nízkým úrokovým sazbám hypoték

Vysoká poptávka může mít za následek zdražování cen nemovitostí, které se tím stanou nedostatkovým zbožím. Míra prodeje nových bytů byla minulý rok o 65 procent vyšší než zahajovaná stavba. Se stávající situací se snaží developeři vypořádat výstavbou nových projektů, u kterých ale naráží na problémy se stavebním povolením. V posledních letech klesá počet stavebních povolení a ve srovnání s rokem 2006 je tento propad skoro dvojnásobný. Výhodu zde mají firmy, které si výstavbu nechali schválit už dříve. I přes tento problém se počet nových nemovitostí každoročně zvětšuje. Oproti roku 2014 bylo postaveno o dva tisíce nových bytů více a jejich výstavba vzrostla o 16,6 procenta. Tento nárůst by měl být ale podle odborníků výrazně větší, aby se podařilo zamezit nedostatku bytů na trhu.

„Podíváme-li se na situaci v Praze, uvidíme nově vznikající problém s nedostatkem nemovitostí, který v případě nesrovnání nabídky a poptávky může vést až k tomu, že developeři nebudou mít co prodávat, tudíž si lidé nebudou moci pořídit nové bydlení,“ říká Jiří Knechtl, marketingový ředite Reality.iDNES.

Dosavadní trend tomu zatím nenahrává, ale do budoucna se počítá s velkými plány stavebních firem na stavbu bytových domů v různých částech Prahy a okolí. Tyto projekty by měli přinést nové bydlení pro více jak deset tisíc lidí.

Zdroje: vdb.czso.cz; praha.idnes.cz; www.hypoindex.cz

← Zpět do kategorie Novinky

Nejnovější developerské projekty