Ochraňte svůj domov před zloději

Kateřina Halamová, 19. April 2016 Kategorie: Trendy

Ať už bydlíte v bytě či rodinném domě, určitě se doma chcete cítit bezpečně. Vykradení domácnosti patří mezi jednu z nejvíce nepříjemných životních zkušeností a to nejen z důvodu materiální ztráty. Mnohdy je mnohem závažnější psychická újma, kterou má na svědomí velmi výrazné a násilné narušení intimní zóny vlastního domova. Prevence je proto nejlepší obranou.

Dveře jsou základ

Dveře jsou nejen naší vstupní vizitkou, ale zároveň důležitým bezpečnostním prvkem celé domácnosti. Celkem se rozlišuje šest úrovní zabezpečení, z nichž první dvě nelze považovat za bezpečnostní a naopak poslední dvě je obvyklé využívat pro zabezpečení bank a obchodů. V bytech a rodinných domech se tak nejčastěji setkáte s kategorií 3. a 4., které navíc vyžaduje i většina pojišťoven. Dveře z těchto kategorií obsahují 17-23 jistících bodů, zámek je zesílen speciálním plechem a zahrnuje integrovaný rozvorový systém. Dveře jsou navíc zasazeny v tuhé kostře z oceli s oboustranným pancéřováním. Při pořizování dveří si ověřte, zda mají potřebnou certifikaci, která potvrzuje uváděnou bezpečnostní třídu. Rozhodně doporučujeme vyhnout se koupi dveří s nejasným původem, které lze nalézt například v hobby marketech. Předcházet vykradení lze i zvolením vhodného designu vnější strany dveří. Pokud bydlíte v bytovém domě, přizpůsobte výběr ostatním vstupním dveřím vašich sousedů, abyste výrazně nepoutali pozornost. V případě rodinných domů vsaďte na decentnost a celkovou neokázalost.

Využijte technologický pokrok

Dalším krokem při zabezpečení domácnosti je instalace elektronického systému. Na trhu působí řada firem, které dokáží vyhodnotit rizika vašeho objektu a navrhnout pro vás optimální řešení. Mezi nejčastěji využívané technologie patří kamerové systémy, pohybová čidla, elektronické zámky či mechanické spínače. Instalovat je lze skrytě i viditelně, což má zároveň preventivní účinek, jelikož viditelná přítomnost bezpečnostních prvků může případného nezvaného hosta odradit. Při detekci narušení prostoru existuje více variant, jak instalovaný systém reaguje a záleží na konkrétním nastavení. Systém může spustit zvukový či světelný alarm, zaslat upozorňující SMS nebo přímo kontaktovat zvolenou bezpečnostní agenturu či policii. Při instalaci počítejte i s možností výpadku elektrického proudu. Vámi vybrané zabezpečení by mělo být možné napojit na externí zdroj se záložním akumulátorem.

Nezapomínejte ani na detaily

Vaše bezpečí však často závisí i na vaší pozornosti. Při odchodu z domácnosti proto vždy důsledně zkontrolujte, zda jsou všechna okna zavřená a to včetně ventilaček. V panelových domech nezapomínejte na okna ve světlících, v rodinných domech pak věnujte dostatečnou pozornost i garáži či technickému zázemí. Vyplatí se mít též dobré vztahy se sousedy a snažit se mít přehled, kdo ve vašem okolí bydlí. Zajímavou variantou pak může být pořízení hlídacího psa.

Zdroje: bydleni.idnes.cz, www.trendybydleni.cz, www.novinky.cz, www.falcocomputer.cz

← Zpět do kategorie Trendy

Nejnovější developerské projekty