Nebojte se hypotéky na investiční byt

David Makovský, 29. April 2016 Kategorie: Investiční byty

Zvažujete-li investici do nemovitostí, je důležité si vše nejprve promyslet, včetně finanční stránky. Skutečnost, že ceny rezidenčních nemovitostí poklesly a hypotéky jsou extrémně levné, vede mnoho začínajících investorů v případě nedostatečných finančních prostředků k tomu, aby si vzali hypotéku. Je to ale rozhodnutí správné?

Kdy má investice smysl?

Investice do nemovitosti má smysl, když máte alespoň nějaké vlastní zdroje. Je sice možné půjčit si 100 procent celkové částky, ale návratnost investice to poměrně oddálí a je možné, že nájem nevystačí ani na splátky.

Jakou částku si tedy máme půjčit?

Důležité je zvážit naší finanční situaci a podle toho se rozhodovat. Jako ideální poměr vlastních a cizích zdrojů se uvádí padesát na padesát. Polovinu částky zaplatíme ze svého, druhou si půjčíme. Při koupi investičního bytu je klíčová volba lokality. Nemovitost se musí dát dobře a rychle pronajmout, dobré je myslet na dopravní dostupnost nebo parkoviště. Druhou otázkou je, jaký typ bytu zvolit. Pro investici se zpravidla hodí byty menší, které se snáze obsadí nájemníky a jejich pořizovací cena není tak vysoká. Nesmíme zapomínat také na finanční rezervu. Ta by měla zvládnout případné období bez nájemníků, protože placení splátek nepočká. 

Jaké jsou tedy výhody investice za pomocí hypotéky?

Zásadní jsou úrokové sazby hypoték. Momentálně je nalezneme na hranici jejich minima, pohybují se okolo 2 procent, což úvěr velice zlevňuje. Při této úrokové sazbě se nám investice do bytu vrátí v horizontu 20 let. Může se to zdát hodně, ale ceny nemovitostí pravidelně rostou a vlastnit byt se do budoucna může jevit jako správná volba. Navíc investice do nemovitostí bývá zpravidla relativně bezpečná.

Jaká jsou rizika?

Samozřejmě zde nalezneme i rizika. Největším problémem je neobsazenost bytu, kdy neseženeme nájemníka. Návratnost investice se poté může prodloužit. Důležité je i správné zvolení banky, odkud si půjčujeme. Podívejme se na podmínky a na míru fixace, aby se nestalo, že v další fixaci splátky narostou.

Pokud dokážeme tato rizika snížit nebo eliminovat, máme poměrně jisté dlouhodobé aktivum, které nám může přinášet nějaké drobné na přilepšenou, a v důchodu můžeme těžit z nájmu. Navíc byt se svojí hodnotou je stále součástí našeho majetku a můžeme jej prodat, nebo odkázat další generaci.

Zdroje: www.home-institute.cz, www.hypoindex.cz, www.penize.cz

← Zpět do kategorie Investiční byty

Nejnovější developerské projekty